investigació sobre les estructures de l'Estat

Puigdemont volia una Hisenda inspirada en la d'Andorra

Per crear la base de dades dels contribuents es volien utilitzar 162 fonts d'informació

zentauroepp41285774 pla mig del president carles puigdemont a brussel les durant171212114951

zentauroepp41285774 pla mig del president carles puigdemont a brussel les durant171212114951 / Blanca Blay

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Govern de Carles Puigdemont estava treballant en la creació d'una Hisenda pròpia. L'agenda intervinguda al que va ser secretari general de la Conselleria d'Economia Josep Maria Jové ofereix detalls sobre els passos que seguirien per crear-la i el model que es pretenia implantar. D'una anotació del 22 de març del 2016 s'infereix que la intenció era fixar-se en la Hisenda d'Andorra.

Per crear la base de dades dels contribuents volien utilitzar 162 fonts d'informació, les relatives a l'activitat, els censos de béns immobles, vehicles i entitats financeres. Els arquitectes del procés també van planejaro un banc central, una de les estructures "pactades sense publicitat per prudència", segons un informe de la Guàrdia Civil. 

Aquesta documentació figura en la causa que està instruint el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona contra ex alts càrrecs de la Generalitat per l'organització del referèndum unilateral de l'1-0 i la creació de les "estructures d'Estat". L'agenda de Jové va ser trobada al seu domicili el 20 de setembre, quan es van produir 40 escorcolls i 14 detencions. 

L'informe de la Guàrdia Civil sobre aquesta agenda destaca que l'Executiu català cessat contemplava dues fases per desenvolupar la Hisenda pròpia: la via autonòmica i la fase d'Estat. Per fer-ho, havien preparat un desenvolupament normatiu amb quatre lleis, les dues primeres, per la via autonòmica, i les dues segones, "fora de la Constitució", segons els agents.

Les primeres lleis eren sobre el Codi Tributari, que incloïa una oficina del contribuent, i amb les segones es pretenia tirar endavant el sistema de Duanes, el Cadastre i la regulació dels tributs, competència exclusiva de l'Estat.

Connexió alemanya

Notícies relacionades

Per al desenvolupament informàtic de la Hisenda catalana es comptava amb T-Systems, una filial de Deutsche Telekom, participada pel Govern d'Alemanya. "Treballem a través de l'ambaixada perquè el 50% del capital és del Govern alemany", va escriure Jové. En aquest apunt, explica que estan treballant la "Hisenda andorrana", donant a entendre que es volien inspirar en aquest model.

Andorra ha anat adaptant el seu sistema fiscal a la normativa de la Unió Europea (UE), amb incentius per captar més inversions i per sortir de la llista de paradisos fiscals. Va crear primer impostos indirectes i després un de directe sobre la renda de les persones físiques (2015), amb l'afegit de la signatura de convenis amb altres països, com Espanya. El tipus general és del 10% i amb moltes deduccions, que converteixen el sistema tributari d'Andorra en un dels més competitius del seu entorn.