EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Tribunal de Comptes embarga provisionalment la casa d'Artur Mas pel 9-N

L'expresident va posar el seu domicili com a fiança per abonar els 2,4 milions que faltaven

També ho van fer els exconsellers investigats i els seus béns també han sigut retinguts

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El Tribunal de Comptes ha decretat l'embargament provisional de la casa de l'expresident de la Generalitat Artur Mas per tal de cobrir els 2,4 milions d'euros que li faltaven per fer front a la fiança de 5.275.666 euros imposada per l'organització del procés participatiu del 9-N. Va ser el mateix Mas qui va posar el seu domicili com a garantia de cara a cobrir les responsabilitats a què podria ser condemnat en aquest procediment comptable i podrà seguir vivint a l'immoble del carrer de Tuset de Barcelona.

Tot i les crides públiques del dirigent convergent per cobrir la fiança fixada, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) només ha pogut reunir 2.331.078 euros en efectiu.

El Tribunal de Comptes també ha embargat les vivendes facilitades pels exconsellers Joana OrtegaIrene Rigau i Francesc Homs, així com per l'aleshores secretari de Presidència, Jordi Vilajoana, per completar la quantitat en què l'òrgan fiscalitzador va fixar els costos del 9-N. En concret, Homs ha aportat la meitat d'un immoble a Taradell (Osona); Ortega, una finca a Barcelona, i Rigau, una altra a Ribes de Freser (Ripollès).

"El Tribunal de Comptes el que vol és fer-nos fora de casa", ha afirmat a la nit l'expresident de la Generalitat en un acte de campanya de Junts per Catalunya.

Fonts de la defensa van assenyalar que la voluntat de tots ells era que no s'hagués de requerir garanties als altres alts càrrecs de la Generalitat que en van ser subordinats i contra els quals també es dirigeix el procediment comptable iniciat amb la denúncia de Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució

Mesura provisional

Notícies relacionades

Tant la liquidació com la garantia exigida és provisional, igual que l'embargament, perquè encara s'està en una fase similar a la d'instrucció. El judici comptable pròpiament dit encara no ha començat, ni la fiscalia ha interposat la seva demanda. 

La defensa confia que la quantitat exigida sigui reduïda, ja que entre les partides consignades pel tribunal hi figura una que puja a 3,1 milions per l'adquisició d'ordinadors per a la consulta, i els equips estan a disposició del Departament d’Ensenyament. A més, sosté que els contractes i factures en què es basa el procediment són anteriors a la suspensió per part del Tribunal Constitucional.