ELECCIONS DEL 21-D A CATALUNYA

Junqueras demana sortir de la presó per fer campanya electoral

El líder d'ERC aposta per una "resolució bilateral de conflictes polítics"

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exvicepresident català Oriol Jun-queras ha demanat al Tribunal Suprem que el deixi en llibertat, adduint que el seu empresonament «ja està tenint efectes molt rellevants en l’àmbit de la campanya» i insistint en la seva aposta per «escenaris de diàleg i resolució bilateral» de conflictes. Aposta que contrasta amb el gir que acaba de fer Esquerra Republicana (ERC) en plena campanya electoral amenaçant de reprendre la via unilateral.

El dirigent republicà reitera en el seu escrit que no ha comès el delicte de rebel·lió, tal com sosté el jutge, ja que la persecució de la independència per mitjà de la «via pacífica» és, al seu entendre, perfectament legítima i només es comet infracció penal si hi ha un «aixecament violent», circumstància que no s’ha produït.

La defensa de Junqueras, cap de llista d’ERC a les eleccions del 21-D, va presentar ahir davant la Sala Penal del Suprem un recurs d’apel·lació contra la decisió dictada pel jutge de l’alt tribunal Pablo Llarena de mantenir-lo en presó preventiva, per risc que torni a delinquir. El polític està empresonat des del 2 de novembre i, segons el seu parer, aquest fet és «motiu suficient (i en ocasions el més important) per efectuar una tasca de revisió de la mesura».

En el seu escrit, l’advocat Andreu Van den Eynde nega que existeixi aquest risc, ja que «l’escenari polític actual és el d’acatament del 155 de la Constitució, el de submissió a un procés electoral i el del cessament del Govern de la Generalitat» i recorda que Junqueras aposta per una «resolució bilateral de conflictes polítics». El text assenyala així mateix que «l’escenari polític actual és el d’acatament de l’article 155 de la Constitució, el de submis-

sió a un procés electoral, el del cessament del Govern de la Generalitat i el de la proposta d’escenaris de diàleg».

Participar en la campanya

Notícies relacionades

La defensa argumenta també davant el Suprem que mantenir l’exvicepresident en presó preventiva vulnera el seu dret a participar en la campanya i a «exercir representació política de la ciutadania, en cas que resultés escollit, com a diputat o com a president» del Govern.

En aquest sentit, l’escrit alerta que «la situació d’empresonament d’Oriol Junqueras ja està tenint efectes molt rellevants en l’àmbit de la campanya electoral i, per consegüent, en la conformació lliure de la voluntat popular a través de les eleccions».  Així mateix qualifica d’«artificial» la vinculació que el magistrat instructor fa dels investigats amb unes suposades «explosions violentes», que «ni s’han produït ni mai es produiran». «Ningú podrà mai qualificar de violent el procés polític vivint a Catalunya», incideix l’advocat.