la mobilitat

21-D: votar mirant el rellotge

El permís laboral de quatre hores com a màxim per anar a les urnes pot deixar un ajustat marge per a alguns habitants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Gairebé 400.000 persones d'aquesta zona necessiten més de 55 minuts per fer un desplaçament

rjulve30233905 barcelona 29 06 2015 distritos atasco trafico que se produce171201124034

rjulve30233905 barcelona 29 06 2015 distritos atasco trafico que se produce171201124034

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Dèiem en un reportatge anterior que a les ciutats més habitades hi ha un marge per augmentar la participació en les pròximes eleccions autonòmiques que pot ser clau en el resultat, però també advertíem que tot i així no serà fàcil multiplicar la mobilització respecte al 2015 perquè llavors ja es va batre el rècord en uns comicis al Parlament. Afegim ara un altre factor que obligarà els partits a escalfar-se el cap per aconseguir que els seus electors potencials no es desmotivin i acabin dipositant la papereta a l'urna: la incidència de la mobilitat en unes votacions en dia laborable.

El Govern central ha decretat que els treballadors tinguin un permís retribuït per poder anar a votar el 21-D. Si l'horari laboral coincideix entre dues i quatre hores amb el de votació, el permís serà de dues hores. Si se solapa entre quatre i sis hores, de tres hores, i si se superen les sis hores, els assalariats disposaran de quatre hores. No entrarem aquí a elucubrar sobre la cara que pot fer algun cap quan el subordinat l'hi plantegi, sobre la posició en què queden els autònoms o sobre l'afectació en la intendència familiar que pot tenir que dia no hi hagi escola.

Però ¿n'hi haurà prou amb aquests temps? La casuística és tan variada com els electors. L'aproximació més gran que es pot fer passa per desgranar la completíssima Enquesta de mobilitat en dia feiner 2016 de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)Enquesta de mobilitat en dia feiner 2016. Aquest informe permet saber quants minuts utilitzen en els seus desplaçaments diaris els catalans de més de 16 anys que viuen als 36 municipis adscrits a aquesta zona. Geogràficament, aquest territori de 635,4 quilòmetres quadrats representa a penes el 2% de la superfície de Catalunya, però demogràficament té un pes inqüestionable: 3,2 milions d'habitants, dels quals 2.289.334 podran participar en les eleccions del 21-D, més del 40% del cens (5.553.983). Electoralment, la participació en algunes d'aquestes 36 localitats pot ser clau en el resultat definitiu.

9,1 milions de desplaçaments

El sondeig en qüestió indica que, sense comptar els dels professionals de la mobilitat, a l'AMB cada dia laborable 2,7 milions persones de més de 16 anys fan 9,1 milions de desplaçaments, amb una mitjana de 3,3 per persona. Aquests desplaçaments, a més, tenen una durada mitjana de 23 minuts (atenció, és la mitjana), i això vol dir que els habitants d'aquesta zona destinen al voltant d'una hora diària a aquesta activitat, tirant per baix.

Notícies relacionades

Perquè les diferències són ostensibles segons el tipus de transport. Caminat o en bicicleta no s'arriben a necessitar ni 17 minuts per desplaçament, però les coses canvien bastant quan s'utilitza el transport públic. En aquest, la mitjana ronda els 34 minuts. Si és en metro, 32; però si és en Rodalies de Renfe (també perquè la distància és més gran) s'arriba als 49,4 minuts. Sumades en aquest últim cas l'anada i la tornada i sense comptar desplaçaments encadenats afegits, els marges per votar ajustant-se al permís cada vegada són més estrets. Sense comptar les eventuals cues per dipositar la papereta a l'urna que hi pugui haver als col·legis.

Encara que el sondeig indica que la meitat dels desplaçaments no superen el quart d'hora de durada, al mateix temps subratlla que els que estan relacionats amb motius laborals ocupen una mitjana de 25,5 minuts cada un. Encara més: el 18,6% dels desplaçaments es prolonguen durant més de mitja hora i la durada mitjana és de 55,8 minuts. Aquest 18,6% pot semblar un percentatge baix, però representa gairebé 400.000 persones, i el seu vot pot ser clau el 21-D.

L'alternativa del vot per correu

-Fins a l'11 de desembre: sol·licitud del vot per correu. Els impresos de sol·licitud de vot per correu es troben a les oficines de Correus. S'han d'omplir i entregar-los en mà en qualsevol oficina de Correus mostrant el DNI, el permís de conduir, el passaport o la targeta d'identitat o residència (en el cas dels estrangers empadronats amb dret a vot).