ERC es reivindica com a únic garant de "l'esperit de Junts pel Sí"

Mundó, Romeva i Rufián adverteixen de l'amenaça de C's en l'acte central de campanya

"C's no necessita que s'apliqui el 155 perquè el seu programa ja és el 155", assegura Mundó

zentauroepp41249217 erc171209135649

zentauroepp41249217 erc171209135649
Gabriel Rufián, diputat d’Esquerra, participa en un míting a Vilanova i Geltrú, al Garraf. 

/

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Hi ha dues coses de les quals ERC és conscient i, en part, tem. La primera és el desavantatge que suposa tenir el seu líder, Oriol Junqueras, a la presó, des d’on no pot fer campanya, a diferència del que fa Puigdemont des de Bèlgica. La segona, que C’s és a prop de convertir-se en la tercera força del Parlament.

En l’acte central de campanya, celebrat ahir a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i en què no va participar Marta Rovira, hi va haver repetides al·lusions a aquests temors. «A Junqueras no li podem sentir la veu ni per videoconferència», va lamentar el conseller cessat Carles Mundó. «Junqueras és a la presó perquè saben que és el candidat que pot guanyar i per això –va emfatitzar– no juguem en igualtat de condicions».

Tot i això, Mundó va emplaçar el miler de simpatitzants que van omplir la plaça de la Mediterrània de Vilanova a no decaure. «Una vegada més, amb 86 anys d’història, tornem a tenir el president a la presó, per això el 21-D hem de donar una lliçó democràtica i denunciar tot això».

Desconfiança en els 'comuns' 

«El dia 21 hi ha d’haver una victòria rotunda d’ERC per evitar que guanyi el bloc constitucionalista», va dir, però va centrar les seves advertències en el partit taronja. «C’s no necessita que s’apliqui el 155 perquè el seu programa ja és el 155».

També Raül Romeva, present al míting, va redundar en l’absència de Junqueras. «Però no hi ha formigó suficient que tapi l’amor de la gent», va afirmar. Els d’ERC, igual que la CUP aquesta campanya, no amaguen la seva desconfiança en Podem i els comuns. «Nosaltres, si hem despertat el franquisme, ha sigut per derrotar-lo. I, si estava adormit, és perquè no estava mort», va respondre a Pablo Iglesias.

Notícies relacionades

I no hi va faltar tampoc Gabriel Rufián, la personalitat més mediàtica d’ERC a jutjar per les fotos que els assistents a l’acte li demanaven. Rufi, com el va presentar prèviament Antoni Castellà (Demòcrates), va criticar el «front nacional-taronja» (PP i C’s). «Aquestes eleccions han sigut convocades des d’un despatx de la Moncloa, però hi concorrem per respecte als que van votar heroicament l’1-O. I guanyarem», va afirmar el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats. Rufián va demanar el vot massiu per a ERC.

«Winter is coming», va dir per la seva part Castellà, que concorre a la llista d’ERC per al 21-D. «PP, C’s i el PP s’acosten per destruir la democràcia». També va reivindicar la «missió» de fer «efectiu» el mandat de l’1-O. Això, va dir Castellà, només el partit de Junqueras ho pot portar a terme. «Només ERC pot superar C’s». Castellà considera que el 21-D suposarà la «lluita entre el bé i el mal». També va reivindicar ERC com l’únic garant de «l’esperit de JxSí». Un clar intent de fer veure que Junts Per Catalunya és en realitat el PDECat.