DEBAT SOBIRANISTA

Tècnics d'Hisenda afirmen que l'impacte de la fuga d'empreses de Catalunya en la recaptació és "inapreciable"

El sindicat Gestha considera que amb l'aplicació del 155 ja no té sentit el trasllat de seus socials

zentauroepp23627932 cavas caves codorniu171016143421

zentauroepp23627932 cavas caves codorniu171016143421

2
Es llegeix en minuts

El Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) assegura que l'impacte del canvi de la seu social d'unes 3.000 empreses fora de Catalunya des del passat 1 d'octubre és "pràcticament inexistent" per a les arques públiques ja que no afecta la recaptació, excepte de forma minoritària en l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en els casos que es realitzin ampliacions de capital.

Així ho ha recordat el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, en declaracions a Europa Press, després que el president de CiutadansAlbert Rivera, digués que una de les tasques d'Inés Arrimadas si arriba a governar serà afrontar les conseqüències de la sortida d'empreses de Catalunya, que generarà "menys ingressos" per a les arques públiques perquè ara aquestes empreses paguen impostos fora.

Mollinedo ha explicat que l'impacte de la fuga d'empreses fora de Catalunya és "inapreciable" perquè les empreses que es traslladen pagaran l'impost de societats i l'IVA en una altra delegació de l'Agència Tributària de l'Estat i posteriorment el Govern distribuirà a les comunitats autònomes la part de la recaptació cedida en funció dels índexs que publica l'INE.

La distribució

En el cas de l'IVA la distribució de la seva recaptació es realitza d'acord amb la proporció de consum que cada regió obté, i es reparteix al 50%, mentre que el tribut de societats no finança les comunitats autònomes, sinó que s'ingressa directament a les arques públiques estatals.

Una situació similar succeeix amb els impostos especials, per als quals l'INE estableix cada consum (gasolines, alcohol i tabac) i es distribueix en funció del que estima per a cada autonomia. "Aquest percentatge de cessió d'impostos es repartirà a cada comunitat amb independència d'on estigui cada seu social", ha indicat Mollinedo.

Pel que fa a l'impost de l'electricitat, les companyies subministradores el carreguen a cada punt de subministrament i s'ingressa en la comunitat de l'àmbit geogràfic on estigui situat el comptador.

L'únic impost que es podria veure alterat pels trasllats de seus socials fora de Catalunya seria, en la modalitat d'operacions societàries, els impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en els casos en què alguna de les gairebé 3.000 empreses que se n'han anat facin una ampliació de capital sense càrrec a reserva.

Impacte "en casos excepcionals"

No obstant, la recaptació per aquest gravamen és molt baixa i l'impacte es produirà en casos "molt excepcionals" en què alguna de les empreses que han marxat facin una ampliació de capital amb aportació dels accionistes, que s'ingressaria a la nova regió on hagi establert la seva seu social.

Notícies relacionades

Així, Mollinedo ha descartat que es produeixi una pujada d'impostos o retallades en els pressupostos futurs per aquest motiu, ja que l'impacte de la fuga d'empreses és "pràcticament inexistent".

En qualsevol cas, el secretari general de Gestha considera que amb l'aplicació de l'article 155 no té "gaire sentit" el trasllat de domicilis socials des d'un punt de vista tècnic, tot i que sí que en va tenir anteriorment, especialment per als bancs de cara a preservar el valor de les accions i evitar la fuga de dipòsits, així com per la resta de companyies per evitar un possible boicot a productes catalans.