LA PROVA DEL NOU DE L'INDEPENDENTISME. 5

¿Quin percentatge dels impostos torna a Catalunya? ¿Qui els gestiona?

Contrast de la veracitat dels arguments i promeses econòmics dels independentistes

4
Es llegeix en minuts
Joan Llorach

Aquesta sèrie d'articles diaris persegueixen l'objectiu de contrastar la veracitat dels arguments i promeses econòmics que les forces independentistes esgrimeixen amb més freqüència en favor de les seves aspiracions polítiques.

ORIOL JUNQUERAS, vicepresident cessat:

A Catalunya torna menys de la meitat dels diners que recapta


22/10/2012 / 8TV

«[En aquesta crisi, Catalunya estaria en una situació econòmica diferent perquè] d’entrada a Catalunya cada any desapareixen 16.000 milions d’euros de la nostra economia, més de la meitat d’impostos que paguem se’n van cap a l’Estat espanyol i no tornen de cap manera.»

13/1/2016 / El Món a RAC-1

«El 95% dels impostos que paga la societat catalana els cobra i els gestiona el Govern espanyol. El senyor Mas-Colell, com que controla menys del 5% dels impostos que paguen els catalans, que és el sumatori de tot el que cobren ajuntaments i Generalitat, no pot fer front al 100% de les despeses de la Generalitat de Catalunya.»

Càlcul efectuat a partir de les dades de la comptabilitat global de la Generalitat

A Catalunya torna el 99,45% del que recapta


«D’ofici, cada administració porta la seva comptabilitat i cap fa la foto de qui acaba gastant què. Per exemple, l’Estat aporta una part del finançament dels ajuntaments que es vehicula a través de la Generalitat. Sense saber que aquesta partida l’acaben gastant els ajuntaments, podríem cometre l’error de comptabilitzar-la per triplicat com a despesa de les tres administracions quan el correcte és assignar-la només als ajuntaments.

Per sort, la comptabilitat global de Mas-Colell que vam veure en la segona entrega de La prova del nou sí que ho té en compte i ens permet tenir una bona foto del 2015. En aquesta foto es diu que:

–Catalunya va pagar un total de 78.239 milions d’euros.

–Espanya va tenir un superàvit de 2.405 milions (com va dir l’exconseller Andreu Mas-Colell) que es va ajustar a 428 al veure el pressupost liquidat (com va dir Albert Carreras).

Així doncs, van retornar 77.811 milions (78.239-428), el 99,45% del que s’havia pagat.

I de la despesa pública que van rebre els catalans, diu que:

–el 36,40% el va gestionar l’Administració de la Seguretat Social, com a responsable del sistema de pensions i del subsidi de desocupació; es finança principalment amb les cotitzacions de nòmines i quotes dels autònoms,

–el 30,98% el va gestionar la Generalitat, com a responsable de la sanitat, l’educació, els serveis socials, TV3...; es finança principalment amb els impostos compartits que li toquen segons la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) i, en menys grau, pels impostos cedits (donacions i successions, patrimoni, etc.),

–el 12,06% el va gestionar l’Estat, com a responsable de l’Agència Tributària, defensa, les ambaixades, etcètera. Es financen principalment amb els impostos compartits que li toquen segons la LOFCA,

–l’11,06% el van gestionar els ajuntaments, com a responsables dels serveis municipals; es financen principalment amb l’IBI.

–i el 9,51% va anar a pagar interessos del deute públic.

CONCLUSIÓ

La comptabilitat global indica que la recaptació fiscal de Catalunya va ser del 38% del seu producte interior brut (PIB)

.Junqueras parla amb freqüència de la qualitat dels serveis públics catalans. Per exemple: «Hem obert el bloc quirúrgic de l’Hospital de la Vall d’Hebron, que probablement és el millor d’Europa i del món». O: «Hem universalitzat la sanitat i hem posat la renda garantida de ciutadania que és la més avançada, sens dubte i de llarg, de tot Europa».

Fer tot això amb menys de la meitat dels impostos seria la prova que és possible donar serveis europeus amb la recaptació fiscal del Senegal (19,2%) o Nicaragua (17,8%). Catalunya seria la meca ultraliberal.

Per la seva part, Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda amb Junqueras, va dir el 26 de maig passat a Catalunya Ràdio: «El 2016, a Catalunya vam pagar 74.000 milions d’euros en impostos i cotitzacions i, com bé sabeu,14.000 no tornen ja que es queden pel camí, perquè aquí ens n’arriben 60.000».

Salvadó va dir que el retorn va ser del 81% del que s’havia pagat i va usar unes xifres incompatibles amb la comptabilitat global del 2015.

Notícies relacionades

Aquesta indica que Catalunya va rebre 77.811 milions el 2015 i Salvadó va dir que en van ser 60.000 el 2016, fet que significaria una reducció pressupostària del 23% mentre el creixement de l’economia era «formidable» en paraules de Junqueras. Si fos possible fer-ho, Catalunya seria l’exemple posat per Alemanya per demostrar que l’austeritat no és només viable sinó fins i tot saludable.

Finalment, cal notar que per obtenir l’esforç fiscal total fet per Catalunya, al que es va pagar el 2015 (78.239) s’hi ha de sumar la part del dèficit de l’Estat que toca a Catalunya i que es pagarà amb impostos futurs. Sumant-la, com vam veure en la tercera entrega de La prova del nou, de mitjana entre el 2006 i el 2014 (totes les dades fetes públiques per la Generalitat), Catalunya va generar el 18,80% del PIB, va pagar el 18,86% dels impostos, va representar el 15,99% de la població i va rebre el 15,03% del total de la despesa i inversions públiques, una situació molt pròxima al que Junqueras considera el més just.