ENQUESTA EN VIGÍLIES DEL 21-D

Impotència, enuig, esperança i tristesa, els sentiments dels catalans davant el procés

Un 69% d'enquestats afirmen que la situació els provoca un impacte emocional negatiu

fsendra40490496 passeig lluis companys foto danny caminal171010202119

fsendra40490496 passeig lluis companys  foto danny caminal171010202119
Les fotos de la declaració dindependència de Catalunya
zentauroepp40490382 people react as they watch a sesion of the catalonian region171010220536

/

2
Es llegeix en minuts

Impotència, enuig o ira, esperança i tristesa. Aquestes són les quatre emocions predominants entre els catalans davant la situació política actual que viu Catalunya, segons una enquesta realitzada per la Fundació Àmbit Ecologia Emocional en vigílies de les eleccions del 21-D.

L'enquesta, elaborada per l'Institut d'Investigació en Ecologia Emocional que ha creat la fundació, es va realitzar a 614 persones durant el mes de novembre a través de diverses xarxes socials i revela que un 20% dels enquestats diu sentir-se impotent davant la situació política, mentre que un 14% assegura que està enfadat, un 13% se sent esperançat i un 12% afirma estar trist.

Un 9% dels enquestats diu estar desanimat; un 8%, il·lusionat i un altre 8%, frustrat. A més, un 7% confessa que ha sentit por, un altre 7% s'ha mostrat confiat davant els esdeveniment i només un 2% ha dit sentir-se alegre. 

"Estem acostumats a preguntar sobre el que pensem, però no sobre el que sentim, i això és molt important per a la salut física i emocional de les persones", ha subratllat la presidenta de la Fundació Àmbit Ecologia Emocional, Mercè Conangla, que és psicòloga clínica. 

¿Quin és el teu impacte emocional davant la situació sociopolítica actual a Catalunya? o ¿Quines emocions predominen? van ser algunes de les preguntes plantejades. Els enquestats podien marcar un màxim de 3 emocions de les deu propostes.

Els homes i les persones grans, més optimistes

El 69% de persones van indicar que l'actual situació els provoca, almenys, un impacte emocional negatiu, i un 31% va assegurar sentir la situació sociopolítica de forma positiva. Per gènere, els homes ho viuen amb un impacte emocional més positiu que les dones, i donen més valor a emocions com l'esperança, la il·lusió o l'alegria. Així, el 40% dels homes enquestats diuen sentir aquestes emocions positives, mentre que en el cas de les dones aquest percentatge baixa al 28%.

Per edats, la franja de persones de menys de 30 anys marca una diferència respecte a la resta pel que fa a la impotència i la frustració, amb un percentatge superior a la mitjana total (un 37% davant un 28%). Contràriament, en la franja de persones més grans de 65 anys és on hi ha més esperança i confiança que a la resta (un 30% front un 20%).

Molt estrès i emoció reprimida

"Considerem que és molt important mesurar la temperatura de les emocions d'una societat, prendre-li el pols, i aquesta enquesta ens està dient que hi ha molta emoció reprimida, no canalitzada, que hi ha molta gent que no sap què fer, que no controla la situació", ha indicat Conangla.

Notícies relacionades

"L'enquesta ens diu que tenim una població molt estressada, i això repercuteix en la salut física i emocional, i que hi ha moltes persones que viuen la situació amb tristesa, com si haguessin perdut un ésser estimat, per la qual cosa necessitaran un període de dol", ha afegit. En funció d'aquests resultats, apunta Conangla, es poden preveure alguns "efectes secundaris", com "estar més irritables amb la família i baixar el nivell de tolerància amb altres persones".

La presidenta de la Fundació Àmbit Ecologia Emocional lamenta la poca gestió emocional que s'ha fet del procés. "Que no s'hagi fet gestió emocional ha provocat a Catalunya una fractura social i només cal veure en aquesta campanya com hi ha polítics i tertulians que no s'escolten. S'han de buscar fórmules per conviure entre persones que pensen diferent, respectar, saber discrepar sense apartar les persones i diferenciar les conductes de cadascú", ha assenyalat l'experta.