CAMÍ DE LES URNES

ERC toca a sometent i donarà més protagonisme en campanya als expresos

Els republicans plantegen substituir Junqueras en els actes de manera més coral

El partit prepara ja l'aparició de Toni Comín 'a l'estil Puigdemont', via vídeo, als mítings

comin

comin
lainz41191758 vic elecciones acto inicio campa a erc   marta rovira 04 12 171204235211

/

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Balanç de danys després de la primera setmana de campanya d'ERC. Malgrat que les enquestes diàries ('trackings') internes segueixen donant marges positius respecte a la resta de forces, o això diuen els republicans, les sensacions al voltant de la candidatura han obligat a replantejar els dies que queden fins al tancament del dia 19. En l'important, no canvia res. Marta Rovira és l'elegida i serà la candidata a la presidència de la Generalitat, si els republicans vencen el 21-DEn el més urgent, ERC toca a sometent i es proposa substituir Oriol Junqueras de manera més coral.

El relat d'Esquerra passarà, doncs, per fer evident, per una banda, el patiment fins i tot invisible del seu líder i, per l'altre, l'existència de tot un partit amb diverses veus enfront de la soledat de Carles Puigdemont en la seva llista plena de persones de la societat civil sense experiència política, i molt menys de gestió pública, o bé d'encausats per l'Estat amb uns nuvolades al seu horitzó a mitjà termini bastant negres.

Anàlisi cínica

El principal problema que té ERC, i sonarà cínic, és que mentre hi ha interminables imatges de Puigdemont al seu 'exili' brussel·lès, no n'hi ha, en contrapartida, cap de Junqueras en un ambient molt més hostil -la presó- que els boscos del Brabant flamenc a la tardor.

I seguint pel camí del cinisme, la campanya, ara mateix, en la narrativa visual, està plantejada entre Puigdemont, a l'exili, i Marta Rovira, que no ha patit, encara, cap represàlia judicial. I com es va veure en el cara a cara del 'Salvados' de Jordi Évole amb Inés ArrimadasJordi ÉvoleInés Arrimadas, la republicana se sent més còmoda comandant la nau (la del partit fa anys que està al seu càrrec) que enfrontant-se ensenyant les ungles a l'escena electoral.

Abans que res, el pla d'ERC passa per incorporar a tot tren els exconsellers als mítings de Rovira. No seran simples teloners, es mostraran en igualtat de condicions amb ella en el terreny formal. Carles Mundó i Raül Romeva estaran encara més mobilitzats. Aquest divendres, el primer ha estat a Blanes i tots dos participaran aquest cap de setmana en actes en què, sobre el paper, no estava prevista la seva assistència. La mateixa Carme Forcadell debutarà sobre l'escenari el diumenge.

El segon pas és implicar, també, els que, com Puigdemont, són a Bèlgica. El ganxo de Toni Comín amb el seu incendiari discurs dijous a Brussel·les tindrà continuïtat. I, com amb l'expresident, s'utilitzaran els mitjans tecnològics a l'abast, encara que, de moment, sembla que seran més vídeos que connexions via Skype, però no es descarta res.

Desembarcament 'madrileny'

Queda una tercera mesura. Ja quan, al mes de febrer, es van començar a abordar plans de contingència davant una eventual inhabilitació de Junqueras, i davant el dubte de fins on podria arribar l'acció de l'Estat, el partit va preveure implicar en una eventual campanya els diputats a les Corts.

Notícies relacionades

I ara seran mobilitzats, molt singularment el duo al Congrés, Joan Tardà i Gabriel Rufián. S'estrenaran aquest cap de setmana. De fet, el president del grup d'ERC a la cambra baixa s'ha estrenat aquest divendres a Blanes. No és que no es comptés amb ells, ja que, per exemple, el perfil de Rufián s'associa sempre als actes que se celebrin en l'entorn barceloní, sinó que se'ls demanarà un extra d'implicació.

Tardà, per la seva part, és l'antídot contra la depressió que encara envolta el partit republicà per l'absència del líder. "Hem de ser capaços de liderar el procés i construir la república en els pròxims mesos i anys", ha afirmat aquest mateix divendres. I com a addenda, un missatge gens críptic: "Volem una democràcia sense corrupció. I al nostre país hi ha hagut molta corrupció". Avís a postconvergents.