INICIATIVA INDEPENDENTISTA

L'ANC prepara un escrutini paral·lel perquè no veu "garanties democràtiques" en el 21-D

La campanya 'Tu votes, tu comptes' preveu tenir un voluntari a cada mesa electoral

"L'1-O era més fiable que aquestes eleccions", defensa la CUP, que avala la iniciativa

zentauroepp41238331 maria morante  portaveu dels cdr  jordi peir   membre del se171208122344

zentauroepp41238331 maria morante portaveu dels cdr jordi peir membre del se171208122344 / Jordi Pujolar

1
Es llegeix en minuts

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i els Comitès de Defensa del Referèndum (CDR) han presentat aquest divendres al matí a la seu de l'ANC la campanya 'Tu votes, tu comptes', una iniciativa per fer un escrutini paral·lel de les eleccions del 21 de desembre perquè aquestes siguin "fiables". En l'acte han estat presents membres de la CUP, primer partit a expressar el seu aval. 

L'ANC ha fet una crida als seus voluntaris a fer-se apoderats de qualsevol de les tres llistes independentistes. La idea és que la campanya "tingui una persona a cada taula". Jordi Pairó, membre del secretariat general de l'ANC, ha manifestat la seva "desconfiança" perquè l'Estat és "repressor". "Estem segurs que aquestes eleccions tindran la mirada d'Europa a sobre". Segons ell, l'objectiu també és "visualitzar que des de la societat civil el recompte sí que serà fiable".

En la mateixa línia s'ha posicionat Marina Morente, representant dels CDR, que ha remarcat que s'ha de garantir que "l'Estat no pugui manipular els resultats".

"Són molt discutibles les garanties democràtiques del 21-D. No hi haurà observadors internacionals, es prohibeixen espots electorals... Tenia moltes més garanties l'1-O. Ens hem de defensar", ha justificat per la seva part Maria Ballester, la número 4 de la CUP per Barcelona. "L'única garantia és el poble", ha emfatitzat per, a continuació, criticar el "paper" que està jugant la Junta Electoral al "prohibir colors". 

Mobilització ciutadana

Notícies relacionades

La idea, segons l'ANC, és que el dia 21 hi hagi unes 250 persones "validant" els resultats electorals que els vagin arribant dels apoderats i "verificant" que són correctes. També que la campanya compti ben aviat amb una web que el 21-D anirà mostrant públicament l'escrutini. L'entitat preveu muntar aquell dia un escenari a la plaça de la Universitat de Barcelona per fer el seguiment.

"Celebrem aquesta iniciativa perquè aquestes eleccions són il·legítimes. Tenim un Estat que és de tot menys democràtic", ha valorat l'exdiputada cupaire Eulàlia Reguant a l'acabar la presentació. Per ella aquesta campanya electoral és "anòmala" perquè hi ha "presos polítics, cartells retirats i prohibició de colors". "Hi ha poques garanties democràtiques i per això és important que la gent es mobilitzi", ha emfatitzat.