CAMÍ DE LES URNES

Eleccions a Catalunya: JxCat confia en la victòria pel transvasament de vots d'ERC

El baròmetre de GESOP per a EL PERIÓDICO encoratja també els socialistes

Ciutadans segueix amb els seus atacs al PSC i el Govern de Rajoy carrega contra l'independentisme

zentauroepp41214950 ousted catalan leader carles puigdemont attends a rally with171206202442

zentauroepp41214950 ousted catalan leader carles puigdemont attends a rally with171206202442 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Serena satisfacció a Junts per Catalunya, la llista de Carles Puigdemont, després del baròmetre de GESOP per a EL PERIÓDICO que situa el president cessat a punt d’atrapar la llista d’ERC: 29-30 escons per a JxCat davant els 30-31 per als republicans. En la candidatura postconvergent (que, per una altra part, amaga sense embuts la marca PDECat) es valora positivament el sondeig, perquè a més coincideix amb les enquestes pròpies d’intenció de vot.

La confiança de JxCat resideix en el fet que molts votants republicans acabaran optant per la candidatura del president desplaçat a Brussel·les. ERC ha perdut en els dos últims mesos una quinzena de diputats, dels quals una desena han passat a les arques de la llista de Puigdemont. A més a més, i aquesta és una dada que no ha passat desapercebuda a JxCat, els postconvergents recullen avui més vots de l’antiga Junts pel Sí que Esquerra.

El 39,4% dels votants de JxSí optarien avui per JxCat, i el 35,3% se’n van a Esquerra. La número dos de la candidatura republicana, Marta Rovira, va afirmar a Brussel·les que «la millor enquesta serà la que es faci el 21 de desembre». «O arrasem o ells arrasaran amb tots els consensos socials», va afegir. Fonts republicanes diuen que disposen de dades millors que les del sondeig.

El milió d'indecisos

L’altre gran triomfador del baròmetre de GESOP és el PSC, que, en la medalla de bronze, atrapa Ciutadans en vot estimat (17%) i escons (25-26). El cap de cartell socialista, Miquel Iceta, va comentar que l’enquesta d’EL PERIÓDICO els arriba en un «moment dolç» i va destacar que el sondeig situa quatre partits disputant el primer lloc amb tan sols un punt de diferència i un milió d’indecisos.

«L’objectiu és guanyar les eleccions, a diferència de fa dos anys que anàvem a salvar mobles», va afegir, informa Roger Pascual. D’altra banda, després de saber-se l’enquesta, C’s va tornar a carregar contra els socialistes catalans pel que qualifica de titubejos del PSC amb l’independentisme i s’ha tornat a erigir en el vot útil del constitucionalisme.

Els que perden força

Mentrestant, els que surten mal parats del baròmetre, en especial el PPC Catalunya en Comú, van intentar fer el cor fort. La candidatura que lidera Xavier Domènech no va voler valorar l’enquesta, que els situa amb tan sols 9 o 10 diputats i amb un percentatge d’intenció directa de vot del 7,1%, només davant de la CUP i el PPC. Els comuns al·leguen que en les eleccions generals del 20-D també se situava el seu partit com a cinquena força i finalment les van guanyar a Catalunya (també les immediatament posteriors) i recorden que continua existint un milió de ciutadans que encara no saben a qui votaran, informa Toni Sust.

Notícies relacionades

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va desviar l’atenció del fet que el PP quedaria en última posició, per sota de la CUP, amb només 6 o 7 escons. Santamaría creu que si en una cosa estan «empatats» Puigdemont i Oriol Junqueras és en «el mal social i econòmic que li han fet a Catalunya». 

Alta "volatilitat"

La vicepresidenta va mostrar la seva «prudència» davant els sondejos que es publiquen aquests dies sobre el 21-D per l’alta «volatilitat» que creu que hi ha en la societat catalana, informa Pilar Santos. La dirigent del PP Andrea Levy va afegir: «Les enquestes les anirem guanyant, les anirem superant dia a dia i esperem merèixer la confiança dels catalans el 21-D perquè el vot al PPC és el vot útil per girar full».