ENQUESTA PREELECTORAL DEL GESOP

Sondeig eleccions Catalunya: Els independentistes prefereixen Puigdemont com a president

Gairebé el 40% dels votants d'ERC volen el candidat de Junts per Catalunya abans que Junqueras

zentauroepp41214950 ousted catalan leader carles puigdemont attends a rally with171206202442

zentauroepp41214950 ousted catalan leader carles puigdemont attends a rally with171206202442 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La campanya de Junts per Catalunya, la marca electoral que el PDECat ha acceptat a contracor per a la convocatòria del 21 de desembre, s’està centrant a subratllar que Carles Puigdemont és el president legítim i que no en cal investir cap altre, tot i que la seva no sigui la llista més votada. Aquest missatge està tenint un gran èxit entre els independentistes al marge de les seves preferències de partit, si es tenen en compte els resultats de l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO.

Els electors independentistes volen per àmplia majoria (un 61%) que Puigdemont torni a dirigir el Govern, davant del 24,6% que prefereixen Oriol Junqueras. Fins i tot un 38,1% dels que asseguren que votaran ERC el 21-D s’inclinen pel candidat de JxCat com a president; el líder dels republicans, que continua a la presó d’Estremera amb poques esperances d’abandonar-la abans de les eleccions, té el suport del 57,6%.

Es tracta d’una dada preocupant per a Esquerra Republicana, ja que la seva victòria, que es donava per segura fa uns quants mesos, sembla menys clara amb cada enquesta que es publica, bé a causa del creixement de JxCat o bé per l’empenta de forces constitucionalistes com a C’s i PSC.

Fins i tot els cupaires

Les preferències dels votants de la CUP confirmen fins a quin punt el discurs de Junts per Catalunya està fent efecte entre els independentistes. Encara que el 21-D elegeixin la papereta dels antisistema, un 31,3% d’ells preferirien que el president de la Generalitat tornés a ser Puigdemont. És exactament el mateix percentatge que vol que el pròxim cap de l’Executiu català sigui Carles Riera, el candidat de la formació que votaran.

Notícies relacionades

No obstant, Junqueras segueix sent el candidat que obté una nota mitjana més alta. Els enquestats li posen un 5,6. Per darrere d’ell, però també per sobre de l’aprovat, se situen el candidat dels comuns, Xavier Domènech (5,3) i Puigdemont (5,2). Després del president destituït hi ha Carles Riera (4,9), però l’aspirant de la CUP té el hàndicap que només el 38,3% de l’electorat el coneix. Els tres líders constitucionalistes són els més mal puntuats, però existeix una gran diferència entre Miquel Iceta (que amb un 4,5 està a prop dels independentistes) i Xavier García Albiol, que tanca la llista de preferències amb un 2 de nota mitjana. Entre tots dos hi ha Inés Arrimadas, que treu un 3,1. Però la candidata de C’s compta amb un gran popularitat tant entre els votants del seu partit com entre els del PP. De fet, hi ha més electors que van elegir la papereta dels populars en les autonòmiques del 2015 que prefereixen que Arrimadas sigui presidenta (un 38,5%) que els que elegirien ara Albiol (un 26,9%).

No obstant, el primer secretari del PSC té dos arguments per consolar-se del seu suspens. El primer: Iceta millora la seva nota mitjana de l’enquesta de GESOP de novembre, cosa que també succeeix amb Junqueras i Riera. El segon: és el candidat més ben valorat entre els votants no independentistes de tots els partits, que, en conjunt, li posen un 6. L’aproven, a més dels socialistes, els electors de Ciutadans el 2015, els del PP i els que en aquelles eleccions no van votar. I, amb un 4,9, es queda a punt de passar el tall entre els simpatitzants dels comuns.