SONDEIG PREELECTORAL DEL GESOP

Les eleccions catalanes apunten a un rècord de participació

El 90% dels catalans asseguren que aniran a votar, més que en qualsevol convocatòria anterior

Els votants de tots els partits excepte els del PP creuen que guanyarà ERC

Les eleccions catalanes apunten a un rècord de participació

JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La mobilització de l’electorat de tots els partits pot provocar una participació històrica en les eleccions del 21 de desembre. La situació excepcional en què els catalans van a votar aquesta vegada, amb dos dels principals candidats sense poder participar en la campanya amb normalitat, dispararà l’afluència a les urnes, segons les dades de l’última enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO.

Si es confirma la dada, la participació superaria la de qualsevol convocatòria prèvia en eleccions de qualsevol àmbit. El rècord està ara en les generals de 1982, quan van votar un 80,72% dels catalans. En aquella ocasió, es va produir una victòria històrica del PSOE de Felipe González. En el sondeig, el nombre dels que responen afirmativament a la pregunta de si estan segurs que aniran a votar el 21-D puja fins al 90%.

En unes autonòmiques el rècord és molt més recent. En la convocatòria del 2015, que Artur Mas i Junts pel Sí van presentar com a plebiscitària, van anar a les urnes el 77,46% dels residents a Catalunya, encara que la participació es va quedar en un 74,9% després de comptar el vot per correu.

Respecte a l’anterior enquesta d’EL PERIÓDICO, la del mes de  novembre passat, el nombre dels enquestats que diuen que votaran segur el 21-D puja en 2,7 punts, cosa que demostra que els catalans es mantenen altament mobilitzats. A més a més d’aquest 90% que assegura que votarà, un 7,1% dels 800 enquestats afirmen que és bastant possible que també hi participin.

  

  La voluntat de decidir de manera activa el futur de Catalunya és comuna entre els electors de tots els partits, encara que els independentistes continuen una mica més mobilitzats. Fins al 95,6% assegura que anirà a votar el 21-D, mentre que entre els que no se senten independentistes el percentatge baixa fins al 86,3%. No obstant, els que s’oposen a la secessió ara estan més determinats a participar-hi que el mes de novembre (tres punts més) i molt més que abans de les eleccions del 2015, quan només un 70,4% donava per fet que votaria en aquells comicis, per un 92,6% dels independentistes.

La situació té múltiples lectures. Els partits constitucionalistes poden agafar-se a l’expectativa, que sembla confirmar en part la previsió d’escons de l’enquesta, que la mobilització augmentarà als seus feus. Alguns dels municipis més poblats de l’àrea metropolitana de Barcelona (com Sant Adrià, Santa Coloma o el Prat) són els que tenen més marge per al creixement de la participació, perquè es van quedar per sota de la mitjana el 2015. Però els independentistes tampoc havien estat mai tan mobilitzats com ara.

Notícies relacionades

És gairebé segur que la participació final en les eleccions estarà per sota del que preveu l’enquesta. En les últimes eleccions catalanes, per exemple, un 80,8% dels enquestats en el sondeig previ d’EL PERIÓDICO havien assegurat que votarien, enfront del 77,4% que ho va acabar fent (entre els residents). El GESOP estima que entre un 80% i un 82% de catalans aniran finalment a les urnes d’aquí dues setmanes.

Pel que fa a les expectatives dels ciutadans, els votants de tots els partits (excepte els del PP) creuen que ERC guanyarà les eleccions. Però entre els que elegiran la papereta de Junts per Catalunya també hi ha optimisme: són gairebé els mateixos (un 36,5%) els que pensen que s’imposarà el seu candidat, Carles Puigdemont, que els que preveuen que ho farà Oriol Junqueras (un 38%).