ANTICAPITALISTES

La CUP: "No volem una Constitució espanyola en versió catalana"

Vidal Aragonés denuncia que la Carta Magna va suposar la "constitucionalització del capitalisme"

Advoca per una república amb serveis públics municipalitzats i "decrets de la dignitat"

zentauroepp41210883 el n mero 3 de la llista de la cup per barcelona  vidal arag171206135314

zentauroepp41210883 el n mero 3 de la llista de la cup per barcelona vidal arag171206135314 / Jordi Pujolar

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

"No ens reconeixem en aquesta Constitució que prohibeix el dret a l'autodeterminació i que va suposar la constitucionalització del capitalisme". Així ha arrencat Vidal Aragonés, número tres de Barcelona per la CUP, la jornada electoral d'aquest dimecres, dia del 39è aniversari de la Carta Magna. "No volem una Constitució espanyola en versió catalana", ha afegit, i a continuació ha reconegut que el preocupa que ERC i Junts per Catalunya puguin participar en una possible reforma de la Constitució.

Els anticapitalistes han convocat la premsa davant de l'edifici d'Endesa, al costat de l'Arc de Triomf. Ha sigut un lloc triat a consciència, ja que han centrat el seu discurs en la pobresa energètica. "Centenars de milers de persones a Catalunya tenen fred, expressió de la barbàrie del capitalisme", ha dit Aragonés, advocat del Col·lectiu Ronda.

El cupaire ha rebutjat la decisió, presa aquest dimarts per un jutjat de Barcelona, d'anul·lar el protocol de la Generalitat per evitar els talls d'aigua i llum, i ha aprofitat per criticar també el Tribunal Constitucional, que l'any passat va suspendre la llei catalana de pobresa energètica.

Municipalització de serveis

Crítiques també per a les grans companyies, sobretot per a les fugides de Catalunya. "En ple context de crisi no pot ser que els sectors estratègics estiguin en mans de les grans empreses, que són les que fan boicot a la república". En aquest sentit, la CUP proposa una república en què la pobresa energètica es combati mitjançant "decrets de la dignitat" i on la municipalització dels serveis bàsics, com l'aigua i la llum, sigui una realitat.

Tot això, segons Aragonés, no és possible si Catalunya segueix sent "una autonomia de l'Estat espanyol", ja que aquest model no dona cabuda a les "alternatives d'autogestió". "La lluita per Catalunya és la lluita pels seus drets i llibertats en solidaritat amb la resta de pobles de l'Estat". També s'ha reafirmat en la crítica al "pacte de la Transició i de la Constitució", i ha assegurat que Felip VI és el "continuador del franquisme".

Notícies relacionades

Ha expressat la seva "plena solidaritat" amb el Govern destituït, però ha insistit que la "implementació" de la república i l'aprovació dels "decrets de la dignitat" (és a dir, el compromís social) són una condició sine qua nonper a futurs pactes amb les altres dues formacions independentistes. Avís a navegants.

Per últim, Aragonés ha denunciat la "censura" de TVE en relació amb la decisió de la cadena pública de no emetre l'espot  a favor dels polítics empresonatsEls anticapitalistes els van cedir aquest dimarts el seu espai electoral. "La televisió pública espanyola exerceix de jutge parcial", ha criticat la formació a Twitter.