Espanya defensarà a la UE una reforma de l'euroordre

El Govern denuncia que aquesta figura jurídica no és "àgil ni eficaç" i vol buscar solucions amb els socis

Rajoy assegura que no el preocupa el possible retorn de Puigdemont en plena campanya

undefined41211805 madrid 06 12 2017 politica  los presidentes del congreso de 171206143326

undefined41211805 madrid 06 12 2017 politica los presidentes del congreso de 171206143326 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern considera "raonable i intel·ligent" la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llanera de retirar les ordres europees de detenció contra Carles Puigdemont i la resta d'exconsellers que continuen a Bèlgica. Ho ha dit aquest dimecres al Congrés el titular de Justícia, Rafael Catalá, que ha anunciat, a més, que aquest divendres plantejarà una reforma de la figura de l'euroordre a la reunió dels ministres de Justícia de la Unió Europea. Catalá vol que es diagnostiquin "els problemes" que comporta i s'hi busquin solucions. "Alguna cosa no va bé", ha declarat a un grup de periodistes, comentant el cas de l'expresident català. 

El responsable de l'àrea de justícia ha sostingut davant la premsa que el sistema per detenir i entregar als tribunals espanyols Puigdemont i els seus companys fugats "no ha funcionat", perquè, segons ell, les ordres de detenció europees no són ni "àgils" ni "eficaces". "Si els delictes no coincideixen literalment et poden dir que no. Això és un exemple pràctic que el sistema no és tan eficaç", ha dit Catalá.

Notícies relacionades

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per la seva banda, ha dit que "entén" la decisió de Llarena perquè tots els membres del destituït Executiu català "estiguin en igualtat de condicions" davant la Justícia. 

El possible cop d'efecte de Puigdemont

La situació de l'expresident a Brussel·les ha monopolitzat bastantes converses a la recepció que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha ofert als convidats per celebrar els 39 anys de la Carta Magna. El possible retorn de Puigdemont a Catalunya no preocupa Mariano Rajoy. "Que faci el que vulgui. Tant me fa", ha deixat anar als periodistes quan li han preguntat per aquest possible cop d'efecte en plena campanya per al 21-D. "Tothom, sigui president o conserge, està sotmès a les lleis", ha afegit.