SONDEIG DEL GESOP

Enquesta eleccions Catalunya: Puigdemont atrapa Junqueras

JxCat se situa a un punt d'ERC a dues setmanes del 21-D però la majoria independentista s'aguanta per un fil

C's i PSC més ajustats en la seva lluita per la tercera plaça en uns comicis que apunten a una participació rècord

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Quan Carles Puigdemont va tocar el dos cap a Brussel·les, al seu partit i en el conjunt de l'independentisme molts es van quedar bocabadats. No acabaven d'entendre l'objectiu de la seva decisió, que consideraven refractària de cara a un electorat a qui se li estava a punt de confessar l'engany de la via unilateral. Després, el PDECat es devien mossegar els artells quan l'expresident va dissoldre la imberbe sigla en el seu experiment de Junts per Catalunya, amb l'esperança que així aixequessin el cap en les enquestes. Doncs qui sap si l'estratègia de Puigdemont no era tan ximple.

L'expectativa que la polaritzada partida del 21-D bati tots els rècords de participació ha obert en cadascun dels blocs una fratricida batalla interna pels seus respectius lideratges. Segons l'enquesta preelectoral del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, Puigdemont està en condicions de disputar la victòria electoral a Oriol Junqueras, davant qui juga amb l'avantatge de poder fer campanya en llibertat, encara que sigui a més de mil quilòmetres de distància. A l'altre front, el constitucionalista, el combat entre Inés Arrimadas i Miquel Iceta per la medalla de bronze s'ha acarnissat fins a l'extrem que tots dos estan empatats a vots i escons.

Truita girada

Observant la seqüència fotogràfica mensual que ofereix el GESOP des de l'octubre, ERC ha perdut en els últims dos mesos una quinzena de diputats, dels quals una desena han passat a formar part de les arques de JxCat. De 43-44 a 30-31 parlamentaris ha passat Junqueras en el temps transcorregut entre l'1-O i l'antesala de la campanya electoral, durant el qual l'exvicepresident del Govern ha sigut empresonat. I és que Marta Rovira no consigna la mateixa embranzida en el cos a cos amb Puigdemont, el partit del qual es movia fa dos mesos en els 18-19 representants i ara podria aconseguir 29-30. Aquest últim treball de camp es va efectuar a partir de 800 entrevistes del 29 de novembre al 2 de desembre, en portes del tret de sortida de la campanya.

Al contrari del que ha passat durant tota la legislatura, els postconvergents s'emportarien avui més vots de l'antiga Junts pel Sí que Esquerra. El 39,4% dels que van votar JxSí el 2015 escollirien ara la papereta de JxCat, mentre que el 35,3% elegiria la d'ERC. Els republicans estan encara 1,2 punts per sobre en vot estimat, però la distància a l'octubre era 13 punts superior. I alguns mobles salva encara Junqueras al beneficiar-se més que Puigdemont dels transvasaments de vot des d'altres opcions. Atrau, per exemple, una cinquena part de votants de la CUP, el 12,6% dels comuns i el 13,7% dels abstencionistes.

La calculadora

Malgrat tants moviments interns, el bloc secessionista continua perdent solidesa. Amb els cupaires en 7-8 escons, igual que al novembre, la majoria absoluta independentista s'aguanta per un fil al col·locar-se en 66-69 diputatsA l'octubre arribava als 73 i al novembre ja havia retrocedit a 71. ERC, JxCat i CUP sumarien el 45,8% dels vots, dos punts menys en les últimes eleccions. I és que un de cada 10 catalans que van votar forces independentistes el 2015 optarien ara per formacions no secessionistes. Però els comptes tampoc li surten al constitucionalisme, malgrat seguir guanyant terreny fins a situar-se en 56-59 parlamentaris, sis més que a l'octubre i dos més que al novembre.

Notícies relacionades

Aquesta empenta dels contraris a la independència lliga amb el pronòstic del GESOP que el 21-D anirà a votar entre el 80% i el 82% de l'electorat, batent rècords en unes autonòmiques (el 2015 va ser 74,95%). El partit que més creixeria respecte a aquells comicis seria el PSC, a l'atraure una cinquena part dels que van votar Catalunya Sí que es Pot, el 15,9% dels electors de Ciutadans i el 15% dels abstencionistes. Arrimadas també pujaria perquè compta amb una alta fidelitat de vot (72,5%) i el suport d'una quarta part dels votants del PPC, el 12% dels del PSC i el 13,7% dels abstencionistes.

Empat a tot

El resultat és que taronges i socialistes estan empatats amb 25-26 escons i el 19% dels sufragis. A l'octubre circumdaven la vintena de diputats. El seu creixement ha anat llimant Xavier García Albiol, que en dos mesos ha passat de 9-10 a 6-7 parlamentaris. El desembussador dels blocs vol ser Xavier Domènech i l'enquesta certament concedeix el paper de frontissa a Catalunya en Comú Podem, malgrat que la confluència paga la seva sempiterna ambigüitat amb un retrocés d'11 a 9-10 representants. Però perquè la calculadora arribés a 68, els comuns haurien d'apuntalar algun dels fronts dels quals reneguen.

Fitxa tècnica

-Tècnica d'investigació: entrevistes telefòniques assistides per ordinador.<br/> -Univers: població de 18 anys i més a Catalunya.<br/> -Nombre d'entrevistes: 800.<br/> -Mostreig: Estratificat per dimensió de municipi amb selecció aleatòria de llars i quotes creuades de sexe i edat.<br/> -Error de la mostra: +/- 3,5% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.<br/> -Treball de camp: del 29 de novembre al 2 de desembre.