CATALUNYA EN COMÚ

Domènech: "Amb Rajoy i Rivera seria inviable fer ara la Constitució"

El candidat de Catalunya en Comú afirma que el PSOE "només serveix perquè li robin la cartera"

Pérez Royo denuncia la "ruptura de la normalitat constitucional" que ha causat l'article 155

zentauroepp41210876 elecciones 21d  en comu podem  xavier domenech  foto ferran 171206122728

zentauroepp41210876 elecciones 21d en comu podem xavier domenech foto ferran 171206122728 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Aprofitant que se celebrava el 39è aniversari de la Constitució, el candidat de Catalunya en Comú a la presidència de la Generalitat, Xavier Domènech, ha abordat aquest dimecres la qüestió per retreure a alguns dels seus defensors que es dediquin, en realitat, a retallar-la, a interpretar-la de forma interessada, a bloquejar-la. Es referia al PP, però també a Ciutadans. Al PSOE li ha atorgat un paper de seguidisme ingenu.

“Amb Mariano Rajoy i Albert Rivera seria inviable fer ara la Constitució”, ha proclamat Domènech, que ha criticat la suposada defensa que tots dos fan de la Carta Magna. “Quan un bloc ha de presentar-se a si mateix com a constitucionalista aquesta és la màxima expressió de la crisi del constitucionalisme”, ha dit sobre el PP i Ciutadans: “Són els que han fet més per trencar els pactes constitucionals. El pitjor que hi ha per a les pàtries són els salvapàtries”.

Domènech s'ha reservat una bufetada per al paper dels socialistes, de qui ha recordat que van recolzar l'aplicació de l'article 155 a canvi d'abordar una reforma de la Constitució que ara el PP es treu de sobre: “El PSOE només serveix perquè li robin la cartera. Sabent que el PP és especialista a robar carteres”.

“No en el meu nom”

En l'acte hi han participat amb Domènech la coordinadora de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo.

Rodríguez ha advertit que no tothom a la resta d'Espanya aplaudeix l'actuació del Govern central des del referèndum de l'1 d'octubre: “Tot el que han fet en les últimes setmanes i mesos (a Catalunya) no em representa”. En una intervenció molt aplaudida, Rodríguez ha fet un paral·lelisme entre Andalusia i Catalunya en clau fraternal, i ha considerat “una vergonya” que el popular Xavier García Albiol utilitzés la bandera andalusa al Parlament per defensar l'aplicació del 155.

Notícies relacionades

Sobre aquest article ha parlat extensament el catedràtic Pérez Royo, que ha assegurat que aquest és “el primer aniversari que es fa amb declaració d'Estat d'excepció, la primera ruptura de la normalitat constitucional, una ruptura que té un potencial terrible. Estem en un moment dramàtic”. Després d'afirmar que el 155 “ha obert una divisòria en la societat espanyola”, ha advertit que “el risc que es prenguin determinades mesures pot fer que tornar a l'exercici de l'autonomia a Catalunya sigui molt difícil. Estem en un moment crític. Del resultat de les eleccions en dependrà molt que el Govern central hagi de corregir la seva actuació o no. No només és important per a Catalunya. El resultat és molt important per a l'esquerra espanyola”.

Maragall i el 155

Pisarello, que ha assegurat que si el PP s'avé a reformar la Constitució serà només per fer-ho en sentit restrictiu, també ha tingut retrets per als socialistes. La mà dreta d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona ha llançat un dard al candidat del PSC, Miquel Iceta: “No m'imagino Pasqual Maragall fent-se selfies I en la lògica dels comuns de repartir crítiques entre constitucionalistes i independentistes, ha advertit que tampoc creu que l'històric exalcalde de Barcelona hagués donat suport al “nacionalisme conservador”.