Rull i Turull rebutgen políticament l'aplicació del 155 per "il·legal"

Els consellers carreguen contra Rajoy i asseguren que no els han robat "la dignitat"

La seva prioritat, l'alliberament de Junqueras, Forn i els Jordis i el retorn de Puigdemont com a president

Jordi Turull i Josep Rull han  manifestat tristesa pels que s’han quedat a la presó. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts

Els consellers destituïts Jordi Turull i Josep Rull han comparegut aquest migdia per explicar la seva experiència a la presó i proclamar que els seus ideals polítics independentistes segueixen intactes i la seva intenció de lluitar per l'alliberament del vicepresident i el conseller destituïts, Oriol Junqueras i Joaquim Forn i els Jordis, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, d'Òmnium i l'ANC

Jordi Turull ha afirmat que "hem sortit de la presó amb la mateixa dignitat amb què hi vam entrar i amb les mateixes conviccions, els nostres ideals -sempre pacífics i democràtics- els defensarem. Ho vam dir davant el jutge, la fiscalia, estem absolutament en contra políticament del 155 i el considerem il·legal, i el 21-D és la gran oportunitat per donar la paraula als ciutadans de Catalunya perquè sigui per la via d'urnes i paperetes, i no porres, querelles, empresonaments i exilis que puguem derrotar políticament l'article 155".

Durant la compareixença, el president destituït, Carles Puigdemont, per videoconferència -juntament amb la resta de consellers destituïts desplaçats a Bèlgica- també ha mostrat la seva satisfacció per l'alliberament de Rull i Turull: "Absolutament emocionats pel que heu dit. Ens teniu al vostre costat i esperem poder recuperar la normalitat, endavant".

Treure els empresonats

Per la seva part, Josep Rull ha relatat l'ús de grillons en alguns dels desplaçaments i certes vexacions verbals a la presó de Navalcarnero, on va ser enviat inicialment. Seguidament ha afirmat: "Ens han volgut humiliar però no ens hem deixat humiliar". Rull ha afirmat que no sent ressentiment ni rancor i ha apel·lat a una victòria independentista a les urnes per forçar l'alliberament dels altres consellers destituïts. "Traurem els nostres quatre companys si som capaços d'omplir les urnes de milers i milers d'onades d'esperança. És el que volem fer perquè volem treure els nostres companys de la presó i que el nostre president torni a Catalunya. Serà la ciutadania, el poble, qui ho farà possible".

Missatge a Rajoy

Turull ha carregat contra la "normalitat" a què es refereix el president del Govern, Mariano Rajoy, quan parla dels efectes de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. I ha plantejat la necessitat de la victòria independentista: "El 21-D és una gran oportunitat, no hi ha mal que per bé no vingui, demostrarem que per convèncer Catalunya només es necessiten urnes, paperetes i que per vèncer Catalunya necessiten porres, querelles i empresonaments, mai ens han espantat les urnes i les paperetes, ells han fet servir les porres, les querelles, empresonaments i exilis però ara la paraula la té el poble de Catalunya.

La llibertat

Notícies relacionades

Per la seva part, Rull ha explicat en aquests termes les claus d'una campanya electoral a la qual tots dos han dit que s'abocaran: "Els grans conceptes són la llibertat, en el sentit més intens del terme, amnistia, dignitat, normalitat democràtica, i que hi hagi una gran explosió de dignitat que permeti que el poble de Catalunya tregui les persones empresonades dels centres penitenciaris i permetin que el Govern de la Generalitat torni amb la presidència de Carles Puigdemont".

Vivències de la presó

Tots dos han relatat vivències de la presó. Asseguren que al seu mòdul, entre els delinqüents, han trobat molta "humanitat". I Turull ha explicat que van rebre un aplaudiment de tot el mòdul quan ahir van sortir en llibertat. "Ahir vam sortir del mòdul quatre amb tots els presos que ens van aplaudir i ens van abraçar, i ens van dir 'sou normals'. És clar que som normals", ha explicat Turull. Tots dos han agraït els centenars de cartes rebudes a la presó i han explicat que han passat entre 15 i 17 hores diàries a la cel·la que compartien. Han admès haver vist molts capítols de la sèrie "La que se avecina" i "Rex". I han agraït el tracte dels funcionaris de la presó d'Estremera.