DIPLOMÀCIA

May torna a subratllar el seu suport a Rajoy en el desafiament sobiranista a Catalunya

El president valora el suport del Regne Unit, "bressol de parlamentarisme i de l'imperi de la llei"

El cap de l'Executiu assegura que el 'brexit' no trencarà el vincle amb Londres

zentauroepp41197562 british prime minister theresa may  right  and spanish prime171205134909

zentauroepp41197562 british prime minister theresa may right and spanish prime171205134909 / Matt Dunham

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La primera ministra britànica, Theresa May, ha reiterat aquest dimarts el seu suport a Mariano Rajoy en relació amb les mesures adoptades per fer front al desafiament a  Catalunya. A l'inici del dinar de treball que han tingut a la residència oficial de Downing Street, tots dos han pronunciat unes paraules davant les càmeres. La primera ministra ha declarat "fonamental que imperi l'estat de dret i es respecti la Constitució espanyola" i Rajoy ha agraït el seu suport "al Govern i al poble espanyol".

El cap de l'Executiu ha insistit que, "sense respecte a l'estat de dret i sense respecte a la llei, no hi ha democràcia i el que hi ha és un retorn als pitjors passats de la història de la humanitat". Prèviament a la reunió, Rajoy havia abordat el tema en un article que ha publicat al diari The Guardian, titulat May ens ha recolzat sobre Catalunya i el 'brexit' no trencarà ese vincle. El president ha destacat la importància del suport del Regne Unit, per considerar-se el "bressol del parlamentarisme i de l'imperi de la llei". 

Una desena de manifestants

El president espanyol ha arribat a Downing Street poc abans de les dotze del migdia i ha preferit entrar a la residència oficial per una porta lateral, per esquivar un petit grup de manifestants que protestaven per la seva resposta en el conflicte de Catalunya. Eren a penes una desena de persones que portaven estelades, cartells grocs i cridaven "presos polítics, llibertat" i "vosaltres, feixistes, sou els terroristes". 

Les negociacions del brexit ha sigut l'altre assumpte abordat en la visita llampec a Londres, l'endemà que May intentés arribar a un acord amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, sobre la primera fase de les converses. L'oposició dels unionistes nord-irlandesos del DUP va fer fracassar un pla per evitar una frontera física dins d'Irlanda.

Consell Europeu la setmana que ve

A contrarellotge, May ha de buscar una solució abans de la cimera europea de la setmana que ve. "Tot el que estem fent en les negociacions també redundarà en benefici dels espanyols que hi ha al Regne Unit i els britànics que hi ha a Espanya", ha assenyalat May. Rajoy ha elogiat "el gran reforç del Govern britànic i la primera ministra" en aquestes negociacions. "Estic absolutament convençut que tan aviat com es pugui entrarem en la segona fase de les negociacions", ha afirmat. Espanya desitja que quan s'acabin les negociacions es preservi la "magnifica relació" entre els dos països, ha afegit.

Notícies relacionades

Els dos mandataris han lamentat que els seus països hagin sigut "agredits per atacs terroristes tan brutals com covards" i han compartit la seva determinació per combatre-ho, incloent-hi la cooperació entre els serveis d'intel·ligència.

En la reunió -que ha durat una hora i 20 minuts i no hi va haver roda de premsa- no es va esmentar la qüestió de Gibraltar, segons fonts de l'Executiu espanyol. El portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va declarar divendres que no hi havia res de què parlar en aquest àmbit, perquè Brussel·les ja va deixar clar que el Penyal sortirà de la Unió Europea amb el Regne Unit i que només a partir d'aquell moment es podrà parlar de manera bilateral Londres-Madrid.