CAMÍ DE LES URNES

Rovira augura "dies foscos" si guanya "el bloc del 155"

La candidata 'real' d'Esquerra detalla els seus plans de 'desobediència social'

Afirma que, si venç, negociarà amb "tots", però donarà prioritat a JxCat i la CUP

zentauroepp41196543 elecciones 21 d  barcelona 05 12 2017 llibertat i drets civi171205122410

zentauroepp41196543 elecciones 21 d barcelona 05 12 2017 llibertat i drets civi171205122410

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La negra nit s'abat sobre Catalunya si guanya el "bloc del 155", com qualifica ERC els partits constitucionalistes. Aquesta és l'opinió de Marta Rovira que, en un míting a Tàrrega, s'ha tret de sobre la tristesa, per la no excarceració d'Oriol JunquerasOriol Junqueras, que la va lligar de mans en l'obertura de campanya i ha dirigit les seves bateries contra el conjunt de CiutadansPSC i PP. "Venen temps foscos, perquè o guanyem el 21-D o ens arrasaran", ha dit per completar una nova versió del sempre efectiu discurs de la por.

Rovira s'ha esplaiat en la nova joguina conceptual dels republicans: la unilateralitat o desobediència en matèria social. Ha donat nombrosos exemples d'iniciatives aprovades pel Parlament que estan recorregudes, i per tant frenades, pel Tribunal Constitucional. Des de la llei d'igualtat entre homes i dones al llibre sisè del codi civil català. "¿I què farem si guanyem? Aplicar-lo. ¿I com ens ho impediran? ¿En nom de quins privilegis i privilegiats tractaran de frenar-nos?", ha preguntat desafiadora.

Mentides constitucionalistes

"El bloc del 155 té molts recursos, molts més dels que prevèiem. I menteixen i manipulen, per exemple, pel que fa a l'escola catalana. I tracten d'imposar un nou model de seguretat pública", ha assenyalat en referència al control del cos dels Mossos d’Esquadra. En aquest punt, després de lloar l'actuació antiterrorista de la policia catalana, Rovira ha acusat el Govern de Mariano Rajoy d'haver actuat "irresponsablement" per haver promogut "la competència i no la cooperació" entre cossos policials.

Notícies relacionades

La successió d'enquestes obliga els candidats a traçar ja els seus plans de futures aliances. Rovira, des d'ahir més que mai cap de llista 'real' d'ERC, ha assenyalat al recinte de la presó Model que la seva força, si guanya les eleccions, "parlarà amb tots" amb el fi de construir "una república forta", encara que lògicament donarà prioritat al que ella anomena bloc republicà, i és que en el llenguatge d'aquesta campanya, l'independentisme s'ha convertit en republicanisme. En aquest bloc es troben, lògicament, Junts per Catalunya i la CUP. La seqüela postconvergent, amb tot, ja ha afirmat que no pensa facilitar la investidura de ningú que no sigui Carles Puigdemont, que ells consideren el president legítim.

'Retorn' a la presó de Mundó

Les paradoxes de campanya han fet que el primer acte en què ha aparegut l'exconseller Carles Mundó –a part de l'arribada estel·lar de dilluns a Vic, directament des d'Estremera- va ser, precisament, a la presó Model. Mundó, peça clau i essencial en el tancament del centre el passat 8 de juny, ha posat precisament aquesta acció com a exemple de l'obra de Govern no relacionada amb el que Ciutadans anomena el "monotema", és a dir, el procés independentista, i que va ser portada a terme pel binomi CDC/PDECat-ERC.