FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Urkullu proposa el concert basc com a "referència" d'un finançament autonòmic més just

Rivera rebutja el "cuponazo" per a tot Espanya que proposa Urkullu: "És inacceptable i inassumible"

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El lehendakariIñigo Urkullu, ha defensat el concert econòmic basc com a model de referència per a un nou sistema de finançament autonòmic "descentralitzat" i més "eficient, just i solidari" que l'actual.

"El sistema de concert s'assenta sobre el principi de responsabilitat fiscal i financera, i el que seria realment constructiu seria analitzar-lo com a model de referència que permeti avançar en un nou sistema descentralitzat de finançament que resulti més eficient, just i solidari", ha assenyalat en un article publicat aquest dilluns al diari El País titulat Risc unilateral i solidaritat.

Segons ha apuntat Urkullu, el concert basc "no és un règim de privilegi", sinó que "és un sistema acordat, eficient i transparent d'administració dels recursos tributaris que té ple suport legal i un consens generalitzat entre la societat basca".

El lehendakari basc fa aquesta proposta la setmana després que el líder del PSC, Miquel Iceta, apostés per una Hisenda federal amb què la Generalitat assumeixi "la recaptació i gestió -en consorci amb l'Administració central de l'Estat, tal com diu l'Estatut- de tots els impostos" que es paguen a Catalunya. Tot i estar recollida a l'Estatut des del 2006, aquesta oferta va generar polèmica, tant dins com fora de la família socialista, igual com ja havia passat amb la de la condonació de part del deute català.

"Punt de trobada i consens"

"El concert econòmic i la Quota fonamenten el principi de bilateralitat", sosté, i remarca que compta amb "l'aval exprés de la Unió Europea". "La justícia europea va establir que el sistema de concert no és contrari a les normes fiscals i és un sistema equiparable a la resta de sistemes fiscals europeus", ha precisat.

Així, ha remarcat que aquest sistema és "un punt de trobada i consens arrelat en la història" ja que està emparat per la Constitució espanyola del 1978, reconegut per l'Estatut d'Autonomia de Gernika, avalat per les institucions europees i que compta amb el suport unànime de les institucions basques.

Urkullu ha explicat que, amb aquest sistema, Euskadi es compromet a recaptar els seus propis impostos per fer front a les seves despeses i serveis públics de totes les seves institucions. I insisteix que els bascos paguen les seves competències amb el que recapten i no demanen "res" a l'Estat. "És un règim fiscal transparent, de forma que si Euskadi vol gastar més en serveis ha de procedir a apujar els impostos o bé a retallar altres despeses pròpies", ha afirmat.

Rivera rebutja el "cuponazo" per a tot Espanya

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha rebutjat el sistema fiscal descentralitzat que ha proposat per a Espanya el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, usant el model del concert econòmic basc com a referència. "És un plantejament inacceptable i inassumible", ha afirmat.

Notícies relacionades

"Avui Urkullu planteja que el cuponazoi això significaria "la desaparició de la Hisenda comuna espanyola, de la solidaritat i de l'Estat modern", ha declarat Rivera en un esmorzar informatiu d'Europa Press.

Segons la seva opinió, la diversitat existent al país "no dona dret a cap diferència" i "no justifica privilegis", cosa que considera que no han entès ni populars ni socialistes, amb la seva política d'"intercanvi de cromos amb el nacionalisme".