El CIS situa l'independentisme per sota de la majoria, amb ERC i C's empatats

El sondeig atorga al bloc secessionista entre 66 i 67 representants al Parlament sortit del 21-D

Republicans i taronges obtindrien 32 escons, pels 26 de Junts per Catalunya i els 21 del PSC

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les imminents eleccions autonòmiques poden comportar canvis importants en el tauler polític català, segons l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) donada a conèixer aquest dilluns. Els partits independentistes se situarien per sota de la majoria d'escons. Ciutadans empataria amb ERC en la primera posició, ja que Junts per Catalunya, la llista liderada per l'expresident Carles Puigdemont, menja terreny als republicans. El PSC milloraria els resultats obtinguts en els comicis del 2015, però quedaria molt lluny de les tres candidatures anteriors. I Catalunya en Comú es veuria obligat a exercir d'àrbitre entre les forces secessionistes i les constitucionalistes. No s'entreveu cap fórmula de govern clara.

El mateix dia en què el Tribunal Suprem ha ordenat la permanència a la presó d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis (i ha acordat la presó eludible amb fiança per als altres sis exconsellers), l'organisme públic ha publicat un estudi que atorga a ERC 32 escons, i li trepitja els talons Ciutadans, amb entre 31 i 32 escons.

No obstant, en vot directe (la resposta espontània dels 3.000 enquestats, sense encreuar amb variables com el record de vot, la seva fidelitat i la taxa de participació estimada) la llista encapçalada per Junqueras va molt al davant de la que lidera Inés Arrimadas: 17,1% de suports pel 13,2%. L'estudi, tot i així, estima que els taronges acabarien obtenint el 22,5% de les paperetes, i els republicans, el 20,8%.

Notícies relacionades

Darrere, però no gaire lluny, Junts per Catalunya. Amb una estimació de vot del 16,9% i entre 25 i 26 escons, la candidatura de Puigdemont continua un ascens que també va quedar reflectit en l'últim treball del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), publicat per aquest diari el 19 de novembre. Una mica més avall se situa el PSC, amb un 16% de suports i 21 representants al Parlament, cinc més que els obtinguts en els comicis del 2015.

A la cua quedarien Catalunya en Comú (9 escons), la CUP (9) i el PP (7). Tots tres empitjorarien els seus resultats de les últimes eleccions.