Rivera: "Podem haurà de decidir si vol acabar amb el procés"

"Si es respecten les lleis no cal mantenir el 155 després del 21-D"

"Em sembla un error plantejar el model de finançament d'Artur Mas"

Entrevista a Albert Rivera, president de Ciutadans, a Mataró. / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

 

Albert Rivera (Barcelona, 1979) no descarta determinades aliances postelectorals sempre amb una premissa per a ell fonamental: derrotar l’independentisme a les urnes. En cas que sigui Ciutadans la formació que pugui governar la Generalitat, es mostra disposat a estudiar tota mena de fórmules per aconseguir un Govern constitucionalista.

–Si del 21-D en surt una altra majoria independentista, ¿l’article 155 ha de seguir vigent o no?

–Si es respecten les lleis, no cal. Judicialment, acaten el 155 i la Constitució, però d’una altra banda políticament estan defensant la república catalana. Tenim la garantia que la gent que pot haver comès delictes sap el que pot passar. En aquest sentit, hi ha un missatge: no es poden saltar les lleis ni proclamar la independència contra la Constitució i l’Estatut. El més important és que no hi hagi una majoria independentista per poder acabar així amb el procés.

–Parlant de majories, ¿Ciutadans pactaria amb Podem per superar aquesta majoria independentista?

–Un pacte programàtic és molt complicat amb Podem perquè està al costat d’ERC i de Convergència. No veig coincidència programàtica amb nos­altres. Amb el PSC i el PP tampoc serà fàcil, però el que sí que crec és que Podem haurà de decidir si recolza que continuï el procés o obrir una nova etapa de diàleg. Els correspon decidir a Pablo Iglesias i al partit d’Ada Colau.

–Ciutadans es pot plantejar recolzar la investidura de Miquel Iceta si el PSC aconsegueix més bon resultat que el partit que vostè lidera?

–Si hi ha una majoria alternativa per aturar el procés separatista i el PSC queda davant nostre, ens asseurem a parlar per intentar formar Govern i poder-hi donar el nostre suport. Però si nosaltres quedem davant, demanarem exactament el mateix. Diem el mateix, guanyi Ciutadans o el PSC, en canvi el PSC diu que si guanyem no ens recolzarà. És incoherent demanar suport quan no ets capaç d’oferir-ne. Espero que rectifiquin durant la campanya. Espero que si guanyem o quedem com a primera força constitucionalista i podem trobar una majoria ho intentem, ningú ens perdonaria que no arribéssim a un acord.

–Si Ciutadans és el principal referent no independentista i pot sumar, ¿vostès oferiran un Govern conjunt?

–Si no hi ha majoria separatista, ens asseurem a negociar amb un full en blanc a buscar consens. Ciutadans ha demostrat que és capaç d’arribar a acords amb el PSOE i el PP i de fet hem arribat a consensos amplis en temes d’Estat. La fórmula de Govern no ens preocupa en excés: pot ser monocolor amb suports externs, en coalició amb un altre partit, amb independents proposats per altres partits. La gent no té tant al cap qui és el conseller d’Agricultura o el d’Economia, sinó si hi ha un Govern que reconciliï els catalans i que torni a obrir una etapa d’esperança.

–¿Creu que els exconsellers destituïts, els Jordis i l’expresident cessat i els exconsellers que són a Bèlgica haurien de poder fer campanya amb normalitat?

–Això no depèn de nosaltres, sinó de la decisió dels jutges. A diferència dels independentistes, nosaltres respectem els jutges prenguin la decisió que prenguin dins de la democràcia. He vist líders polítics fer acusacions molt greus sobre la justícia espanyola, però ara estan intentant sortir [de la presó], en legítima defensa, i si surten perquè ho decideix un jutge no hi tinc res a dir. Si la justícia permet que surtin en llibertat, no hi tenim res a dir.

–¿Què li sembla la proposta del candidat socialista de recuperar el model de finançament de l’Estatut, amb una agència que recapti tots els impostos de manera consorciada amb l’Estat?

–Aquestes propostes unilaterals no porten enlloc. Si hem de canviar el model de finançament, com proposa Ciutadans, cap a un model federal, aquest model no és bilateral, és entre comunitats, és entre tots. Em sembla un error plantejar el model d’Artur Mas. No sé qui ha absorbit a qui, si el PSC als exconvergents i CiU, o CiU al PSC, perquè el que proposa Iceta és calcat al que proposaven Mas i CiU fa cinc anys. Iceta intenta acostar-se al nacionalisme i al nacionalisme no se l’ha de copiar, sinó que se l’ha de guanyar a les urnes.

–¿Com és el model de finançament autonòmic de Ciutadans?

–Plantegem una revisió del model, hem de debatre la LOFCA a partir del projecte dels experts que proposen que tots participem d’una caixa comuna per a educació, sanitat i dependència, amb paràmetres nítids i clars amb un fons de cohesió.

Notícies relacionades

–El PP i el PSOE tenen interès comú a modificar lleis orgàniques per fer encaixar millor Catalunya a Espanya, revisant articles anul·lats de l’Estatut per part del Constitucional. ¿L’han convidat a participar-hi?

–No sé com es poden saltar la Constitució i les sentències judicials. O es canvia la Constitució o no es respecten les sentències. No soc partidari d’un vestit a mida perquè Carles Puigdemont i Oriol Junqueras estiguin contents. Catalunya no necessita un tercer Estatut, sinó aplicar l’Estatut i la Constitució i fer un debat de reformes sobre sanitat, educació, administracions i lluita contra la corrupció. D’això en parlen molt poc el PSOE i el PP.