Puigdemont torna aquest dilluns al jutjat

L'audiència contra l'expreisdent i els quatre exconsellers arrencarà a les 9 del matí

2
Es llegeix en minuts

La segona compareixença davant el tribunal de primera instància que ha de decidir sobre la sol·licitud d'ordre europea de detenció i entrega emesa per Espanya contra l'expresident Carles Puigdemont i els quatre exconsellers -Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluis Puig i Toni Comín-, arrencarà aquest dilluns a les 9 del matí encara que no s'espera decisió de la Cambra del Consell aquest mateix 4 de desembre. “Al final de l'audiència el jutge decidirà la data en què pronunciarà la seva decisió o si convoca una nova compareixença”, ha explicat la Fiscalia de Brussel·les.

 

L'audiència coincideix amb l'inici de la campanya de les eleccions del 21-D a Catalunya i la decisió del Tribunal Suprem que té previst anunciar si manté en presó o deixa en llibertat els deu líders independentistes empresonats, inclosos els líders d'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

 

Durant la primera vista sobre la demanda d'extradició, que va tenir lloc el 17 de novembre, tres setmanes després que els polítics catalans arribessin a Bèlgica- a porta tancada la Fiscalia va sol·licitar al jutge l'execució de l'euroordre. En l'audiència, que va durar una hora, no hi va haver intervenció dels advocats defensors ni els polítics catalans van ser interrogats pel jutge encarregat del cas, que va sol·licitar als presents discreció absoluta.

 

Fins al punt que la Fiscalia ha eludit confirmar ni els delictes pels quals avala l'extradició ni els seus arguments. De fet, van ser els advocats defensors, Christophe Marchand i Paul Bekaert, els que van anunciar que el Ministeri públic belga va donar via lliure a l'extradició per quatre dels cinc delictes imputats per la jutge Carmen Lamela, tots tret del de prevaricació. També van explicar que les parts intercanviarien documents amb les al·legacions per escrit per preparar la nova vista que arrenca a primera hora d'aquest dilluns.

 

Segons ha informat la Fiscalia, no hi ha previsions d'horaris i la vista podria prolongar-se durant tot el dia. Fonts de la defensa consideren que podria trigar entre vuit i deu dies. Si el jutge decideix avalar la petició de la fiscalia i accepta l'euroordre, Puigdemont i la resta d'exconsellers tindran un termini de 24 hores per presentar recurs. De totes maneres, si decideixen esgotar totes les vies de recurs la seva presència a Bèlgica podria prolongar-se fins a finals de gener.

 

Notícies relacionades

El que és clar és que Puigdemont, com a cap de llista de JuntsperCatalunya, i la resta de polítics catalans començaran a fer campanya per a la cita electoral del 21-D des de Brussel·les. Aquest dimecres tenen previst un acte a la nit a Brussel·les i dijous tindrà lloc una gran manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium cultural que arrencarà a la plaça Merode i finalitzarà al voltant del Consell.