la vida de Junqueras a Estremera

El pavelló dels "atroços"

En la zona en la qual estan presos Junqueras i Mundó hi ha també assassins, violadors i pederastes que tindrien una vida difícil en altres mòduls

zentauroepp41163790 politica  prision carcel de estremera madrid fotografia de x171202200558

zentauroepp41163790 politica prision carcel de estremera madrid fotografia de x171202200558

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

“Ens tracten de cine, sobretot els interns que es desviuen per nosaltres», afirma Oriol Junqueras sobre els seus companys de mòdul, «Avui s’han assabentat que estava refredat i hi ha hagut com un pelegrinatge a la nostra cel·la [la que comparteix amb Carles Mundó]. Uns ens portaven ibuprofens, altres infusions…». El comentari és acollit pels quatre visitants a la cabina amb una cara tipus. «¡Mira que macos!». És llavors, quan el cap de gabinet de Junqueras, Lluís Juncà, fa la pregunta: «¿I quins delictes han comès?» Junqueras, sense fer cap ganyota respon: «Ui!, hi ha de tot. Al mòdul se’l coneix com el pavelló dels atroços». El somriure previ dels visitants es queda com els camps del voltant de la presó: glaçat.

 «Hi ha assassins, violadors, pederastes…hi ha qui va violar i va assassinar la parella i un altre que ho va fer al revés» detalla Junqueras que afegeix que tot això se sap perquè els mateixos interns ho expliquen sense embuts. La conclusió és que en aquell mòdul s’ajunten els presos que, a la resta de galeries, per l’anomenat codi d’honor, tindrien una difícil supervivència.

¿I ells entenen què fa un exvicepresident d’un govern en aquell lloc? «No, en absolut. Al·lucinen bastant», apunta Junqueras, que comença a explicar anècdotes. «Se m’acosten i em demanen que els expliqui coses inversemblants. Avui per exemple m’han sol·licitat detalls sobre l’aparell digestiu de les ovelles. Altres vegades són qüestions d’agricultura o economia». La fama de setciències de Junqueras també té punts febles, com va descobrir fa poc l’intern que se li va acostar amb ànim d’aprendre sobre grafologia. «D’això no en sé», es va sincerar el republicà.

Junqueras, com els altres consellers, ha de quedar-se 16 hores al dia a la cel·la. Les vuit restants, a més a més del  seu particular liceu, es dedica als esports. Hi ha un servei de bugaderia que, això sí, exclou la roba interior, que ha de ser rentada per un mateix.

Pel que fa als esports, Junqueras es dedica al futbol, bàsquet i escacs. Presumeix de ser el rei del tauler, encara que reconeix que hi ha un colombià dur de doblegar. «Quan nosaltres vam arribar ningú jugava a bàsquet. Ara hi juga tothom» assevera reconeixent que la seva altura i la de Mundó són bons avantatges, però hi ha uns nigerians i uns dominicans bastant imponents.

Interns que mimen

Notícies relacionades

El tema del menjar es mereix un capítol a part. Junqueras llança un consell: «No menjar allò que no es pugui identificar. Per exemple, hi ha un plat, se suposa que de carn, que es coneix entre els interns com les pastilles de fre», se suposa que pel seu aspecte. Ingerir-les causa el vòmit immediat, com va poder comprovar el mateix Mundó. Hi ha qui apunta a l’existència d’hamburgueses blaves en aquesta presó, encara que no se sap si la carn de barrufet que s’utilitza és o no de quilòmetre zero.

A l’altre costat de la balança, la resta d’interns que mimen els catalans. «Ens porten espaguetis en una cassoleta i, fins i tot, hi va haver qui ens va fer arribar un got de chupito amb all-i-oli». ¿Ningú els ha dit res? «Pocs», respon l’exvicepresident. «Hi ha una banda de colombians que ens protegeixen. I tampoc sé per què».