EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Un grup de 26 eurodiputats demanen la mediació de la UE a Catalunya

En un manifest també reclamen l'alliberament dels exconsellers i els Jordis i l'eliminació del 155

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Un total de 26 eurodiputats procedents de sis grups polítics, la majoria de l'Esquerra Unitària Europea i la coalició Verds/ALE, han presentat aquest dimecres una nova plataforma de suport al diàleg entre la Unió Europea (UE) i Catalunya, que neix de la "profunda preocupació" per la "crítica situació". "No ens podem quedar en silenci quan dos eurodiputats han sigut empresonats. Hem de mostrar solidaritat i sensibilitat i demanar el seu alliberament immediat", ha reclamat el liberal Ivo Vaigl.

Juntament amb ell també s'han adherit a la plataforma la socialista eslovena Tanja Fajon, els francesos José Bové i Marie-Pierre Vieu, les italianes Bárbara Spinelli i Eleonora Forenza, els flamencs Sander Loones i Mark Demesmaeker, l'escocès Ian Hudghton, la gal·lesa Jill Evans a més dels eurodiputats bascos Izaskun Bilbao (PNB), Josu Juaristi (EH Bildu) i els catalans Ramon Tremosa (PDECat), Jordi Solé i Josep María Terricabras (ERC), impulsors de la iniciativa, entre altres.

Notícies relacionades

Al manifest també reclamen l'anul·lació de l'article 155, "pel qual els servidors públics democràticament elegits han sigut expulsats i les institucions catalanes intervingudes", insten les institucions europees a la mediació en un conflicte que té "una clara dimensió europea" i insisteixen en un "acord negociat" entre Espanya i Catalunya que desemboqui en un referèndum pactat.

"Les democràcies sanes necessiten diàleg per evolucionar i sempre s'haurien de comprometre en la promoció de la pau (…) Escoltar la veu dels ciutadans és de la màxima importància per al projecte europeu", adverteixen. I, "com a membres d'una de les principals institucions de la UE, seguirem de prop la situació". Alguns dels eurodiputats firmants van sol·licitar la setmana passada a les autoritats espanyoles permís per visitar els exconsellers Oriol Junqueras i Raul Romeva tot i que encara, han explicat, no han rebut resposta. A més del manifest, 19 d'ells -a l'Eurocambra hi ha 750 eurodiputats- han dirigit una carta al president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, i a l'expresident Martin Schulz en què els insten a recolzar la petició d'alliberament.