CAMÍ DE LES URNES

El PSC sacseja la precampanya amb la seva proposta d'una Hisenda federal

Iceta planteja que Catalunya gestioni els seus impostos en consorci amb l'Estat

La direcció del PSOE veu "raonable" la idea encara que alguns barons la critiquen

El candidat del PSC explica la seva proposta de creació d’una Hisenda catalana. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les propostes econòmiques del PSC han agitat la precampanya electoral. El líder del PSC, Miquel Iceta, postula una Hisenda federal amb què la Generalitat assumeixi «la recaptació i la gestió –en consorci amb l’Administració central de l’Estat, com diu l’Estatut– de tots els impostos» que es paguen a Catalunya. Tot i estar recollida a l’Estatut des del 2006, l’oferta ha generat polèmica, tant dins com fora de la família socialista, com ja havia passat amb la de la condonació de part del deute català.

Malgrat les veus crítiques en el partit, la cúpula del PSOE avala de moment la recepta Iceta. «És una proposta raonada, raonable i que no implica cap privilegi», va assenyalar el secretari d’Economia del PSOE, Manuel Escudero. En conversa amb aquest diari, va voler aclarir qualsevol ombra de discordança entre el PSOE i el PSC. La idea d’Iceta, publicada en un article a El Mundo, no tan sols «està contemplada a l’Estatut», va dir el membre de la direcció socialista, que va assenyalar que també apareix en els documents federals del PSOE (en referència a la Declaració de Granada del 2013).

BARONS INQUIETS

Això no evita la inquietud d’alguns barons. Després de les queixes dels socialistes d’Andalusia, Extremadura i Astúries, el president d’Aragó, Javier Lambán, i el portaveu socialista a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, han sigut els últims a qüestionar les mesures d’Iceta en matèria fiscal. L’exministre va considerar que la condonació de deute «no és el millor dels camins» per resoldre problemes, mentre que el president aragonès es va negar a qualsevol proposta que pugui suposar un «tracte de favor».

No tan sols hi va haver crítiques internes. El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, no hi va veure «cap sentit» al consorci. I Miguel Ángel Revilla, president càntabre que visitarà Barcelona el dia 19 per demanar el vot per a Iceta, també va criticar la idea dient que si es crea una Hisenda catalana s’ha de fer amb la resta d’autonomies. «Ja no es poden fer més excepcions», va dir.

El PP va ser el que va carregar amb més ferocitat. «El 21-D no estem per a subhastes d’idees», va sentenciar Mariano Rajoy des de Costa d’Ivori, apuntant que «el millor model de finançament autonòmic és el pactat i acordat entre tots». La presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, i el gallec Alberto Núñez Feijóo també van sortir en tromba,com Xavier García Albiol, que va qualificar la Hisenda catalana d’«ocurrència» que donaria «una imatge de triomf a l’independentisme».

«Albiol diu que és un regal als independentistes. Està molt confós. Castigant Catalunya no es castiga els independentistes, es castiga els catalans», li va respondre Iceta. El líder del PSC considera que «la reforma del sistema de finançament és urgent, és una de les reformes estructurals pendents a Espanya amb més incidència en el benestar» de tots els espanyols i que per a això «no hem d’esperar una nova Constitució» i es pot «avançar molt amb intenció i voluntat federal».

Després de remarcar que la possibilitat de crear aquest consorci ja està contemplada a l’Estatut vigent, va dir que res té a veure amb la Hisenda catalana dissenyada per Oriol Junqueras. «Junqueras pretenia que tota la feina la fes l’Agència Tributària de Catalunya, jo el que demano és que ho faci un consorci entre l’agència catalana i l’agència estatal –va puntualitzar–. Jo el que demano és que es compleixi l’Estatut del 2006, que contemplava aquesta possibilitat que ens sembla molt operativa, raonable i molt federal».

TRES GRANS IMPOSTOS

Notícies relacionades

El primer secretari del PSC planteja «establir un vincle fort entre una part de la recaptació conjunta a tot Espanya pels tres grans impostos sobre la renda i el consum (l’IRPF, l’IVA i els impostos especials) i el finançament de l’Estat del benestar, que és competència de les comunitats autònomes». El nou sistema permetria, segons Iceta, «augmentar els percentatges de cessió d’aquests impostos per augmentar la suficiència financera necessària, i al mateix temps crear amb aquests recursos un fons de garantia a repartir de manera igualitària entre les comunitats».

Tot i la polseguera aixecada, els socialistes catalans diuen que la seva proposta no té res a veure amb el sistema de finançament basc. Com va destacar Alicia Romero, secretària d’Economia del PSC, la creació d’aquesta Hisenda federal evitaria duplicitats en la gestió i agilitzaria els pagaments, que es farien al moment en funció dels percentatges establerts entre els dos governs. Sobre l’augment dels percentatges de l’IRPF, IVA i impostos especials, Romero va destacar que el que es proposa és que pugi la recaptació a totes les autonomies, no sols a Catalunya. I, va afegir, la idea d’aquest consorci no tan sols figura a l’Estatut català, sinó també a l’Estatut andalús.