REFORMA CONSTITUCIONAL

Sánchez respon a Rajoy: "Parlar es parla del temps, la Constitució es defensa, s'aplica i s'actualitza"

El líder del PSOE llança un retret al president del Govern

zentauroepp40826020 graf1407  zaragoza  05 11 2017   el secretario general del p171105152226

zentauroepp40826020 graf1407 zaragoza 05 11 2017 el secretario general del p171105152226 / Javier Belver

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha retret aquest dimecres al president del Govern, Mariano Rajoy, que aquesta setmana hagi dit que ha acordat amb ell "parlar" de la Constitució: "Parlar es parla del temps, la Constitució es defensa, s'aplica i s'actualitza". Sánchez ha insistit que el seu acord amb Rajoy sobre la reforma constitucional consisteix a obrir una subcomissió parlamentària "per començar a veure quin és el perímetre" de la seva actualització. 

"Dilluns sentia com Rajoy deia que havia acordat amb mi parlar de la Constitució. Parlar es parla del temps, la Constitució es defensa, s'aplica i s'actualitza", li ha replicat el líder del PSOE. Així que Rajoy "té dues opcions", segons Sánchez: o exerceix només de president del PP i es dedica a defensar els seus "interessos electorals" o actua com a president del Govern i atén les necessitats de la ciutadania, que, segons l'opinió del líder socialista, passen per una reforma de la Constitució.

Sánchez s'ha mostrat convençut que "la unitat d'Espanya no es garanteix per decret", sinó que "es construeix articulant un projecte de regeneració política". "Al cor d'aquest projecte hi ha d'haver l'actualització de la nostra norma de convivència", insisteix Sánchez.

Negociació del 155

Durant la negociació entre el Govern i el PSOE per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, Rajoy es va comprometre amb Sánchez, segons sosté el líder socialista, a obrir el 2018 una subcomissió a la Comissió Constitucional del Congrés que comencés a treballar sobre la reforma de la Carta Magna. Es posaria en marxa una vegada acabés la seva tasca -té sis mesos al davant- la comissió d'estudi ja creada per estudiar la modernització de l'Estat autonòmic.

Notícies relacionades

Encara que Rajoy no ha desmentit aquest compromís, membres del seu Govern i dirigents del PP han rebaixat les expectatives sobre que hi hagi el mínim consens necessari entre les forces polítiques per emprendre una reforma de la Constitució.

Els socialistes atribueixen aquestes afirmacions a la precampanya de les eleccions catalanes i, sobretot, a l'actitud de Ciutadans -molt crític amb una reforma constitucional que es pugui interpretar com una concessió als independentistes- que empeny el PP a posar el fre a la reforma constitucional.