LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

L'Audiència Nacional canvia el tribunal que jutjarà la caixa b del PP

Un dels magistrats que van votar a favor que Rajoy declarés com a testimoni queda apartat

2
Es llegeix en minuts
Efe

L'Audiència Nacional ha modificat la composició del tribunal que ha de jutjar el cas de la presumpta caixa b del PP. D'aquesta manera, en deixa fora dos dels magistrats que van jutjar la primera etapa del cas Gürtel, Ángel Hurtado i Julio de Diego. Aquest últim és un dels que van votar a favor que el president del Govern, Mariano Rajoy, prestés declaracióMariano Rajoy. L'altre que va forçar la compareixença com a testimoni del cap de l'Executiu, José Ricardo de Prada, segueix al tribunal.

Els cinc magistrats que formen part de la Sala de Govern de l'Audiència, entre els quals hi ha el president del tribunal, José Ramón Navarro, van aprovar el 20 de novembre per unanimitat les noves normes de repartiment presentades per la nova presidenta de la Secció Segona de la Sala Penal, María José Rodríguez Duplá.

Fonts de l'Audiència han informat que, després del nomenament de Rodíguez Duplá, en substitució de Concepción Espejel -que va ascendir a la presidència de la Sala Penal-, la llei li permet presidir els tribunals i, amb això, canviar les normes de repartiment.

Per això, Duplá va presentar el 16 d'octubre les noves normes que li permetran formar part del tribunal que jutjarà aquest cas de corrupció. Unes normes que ara ha aprovat l'Audiència Nacional.

La declaració del president

Això comporta la ruptura del tribunal que tenia previst jutjar la causa, el mateix que es va encarregar d'enjudiciar la primera època del cas Gürtel, compost per Hurtado, De Diego i De Prada. Els vots d'aquests dos últims van fer que Rajoy declarés com a testimoni en el judici, un fet inèdit fins al moment.

Ara, Hurtado i De Diego han quedat fora del tribunal, mentre que De Prada, de tarannà progressista, seguirà formant-ne part juntament amb els conservadors Rodríguez Duplá i Juan Pablo González.

Tant De Diego com De Prada van presentar un escrit davant la Sala de Govern en què sol·licitaven el desistiment de les noves normes i reclamaven altres criteris de composició "que garanteixin la permanència dels tribunals en procediments especialment sensibles com l'assenyalat".

Queixes desestimades

No obstant, la Sala de Govern ha rebutjat les queixes dels dos magistrats a l'al·legar que "no és possible establir dos models de composició de tribunals", depenent de si són causes d'especial sensibilitat o no, perquè la llei no ho contempla i perquè "no hi ha manera d'establir criteris objectius que permetin distingir entre causes sensibles i ordinàries".

Segons la Sala, no es pot "blindar la composició de tribunals quan canviïn els components de la secció degut a noves incorporacions", mentre que la composició de les seccions "varia necessàriament en el temps perquè es produeixen cessaments per diverses causes".

Notícies relacionades

I considera a més "necessària" la recomposició dels tribunals quan es produeixen variacions entre els seus components, ja que, contràriament, "es petrificarien els tribunals i es faria impossible un repartiment equilibrat i objectiu de la feina".

Pendent de data

El judici per la caixa b del PP en relació amb el pagament en negre de les obres de la seva seu nacional, en què el partit figura com a responsable civil directe i en què estan acusats els extresorers Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta i l'exgerent Cristóbal Páez, està pendent de data.