El cap de l'UCO afirma que la 'Púnica' és "corrupció pura i dura"

Es tracta de l'única acusació contra el PP que llança el dirigent de la Guàrdia Civil a la comissió d'investigació del Congrés

L'oposició ataca l'investigador per guardar silenci i lamenta que com més "alt és el càrrec policial", més prudència guarda

undefined41108144 graf155  madrid  28 11 2017   el coronel jefe de la uco  man171128105857

undefined41108144 graf155 madrid 28 11 2017 el coronel jefe de la uco man171128105857 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP ha celebrat aquest dimarts una sessió infructuosa. Units Podem havia sol·licitat la compareixença del coronel en cap de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Manuel Sánchez Corbí, per indagar sobre les múltiples investigacions que porta a terme la unitat de policia judicial, Púnica, Lezo, Taula..., però les seves pretensions han xocat una vegada i una altra amb un mur: el deure de "guardar silenci" dels agents al voltant dels sumaris oberts. Només el PSOE ha aconseguit arrencar-li el reconeixement que la primera operació, que va portar a la presó Francisco Granados, és "corrupció pura i dura".

Ha sigut tan gran el zel del compareixent que els partits l'han acusat de mantenir una actitud poc "col·laborativa". "Com més alt és el càrrec policial, més silenci es veu obligat a guardar, no sé si es tracta de prudència per mantenir-se al càrrec", ha deixat anar el diputat d'EH Bildu, Oskar Matute. El parlamentari feia referència així a l'erràtica trajectòria de la comissió pel que fa a les compareixences de comandaments policials.

El primer a visitar el Congrés, l'11 de novembre, l'inspector en cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF), Manuel Morocho, conegut com el policia de la Gürtel encara que va ser tremendament curós en les seves afirmacions, sí que va reconèixer que "indiciàriament" Mariano Rajoy és un dels perceptors de sobresous de la presumpta caixa b del PP. Però pocs dies després el seu superior, el comissari José Luis Olivera, actual cap del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, va desmentir Morocho i va assenyalar que no hi havia "indicis" contra el líder del PP, ja que les sigles "M. Rajoy" que apareixen als papers de Bárcenas no tenen per què correspondre al president del Govern. El mateix va sostenir d'altres dirigents del PP, a més de recordar que, en tot moment, si hi ha o no conductes delictives o finançament irregular ho haurà de "dir el jutge" . 

La prudència policial

Notícies relacionades

Però aquesta vegada Sánchez Corbí ha portat la prudència policial més enllà i s'ha negat reiteradament a respondre a les preguntes de l'oposició amb l'argument que el seu deure per llei és "mantenir el secret sobre les investigacions". El coronel en cap de l'OCU ha reconegut que la seva situació, davant la comissió, era "tremendament incòmoda", però tot i així els portaveus, excepte el PP, que ha sortit en defensa seva, han criticat la seva excessiva reserva. EH Bildu ha recordat, fins i tot, el seu passat "maltractador", basant-se en una condemna per tortures a membres d'ETA, però el guàrdia civil no ha entrat en el xoc i ha subratllat que aquest tema no era motiu de la comissió. I Ciutadans ha sol·licitat que comparegui en una sessió a porta tancada, però l'investigador ha avisat que haurà de consultar els jutges si en aquest format sí que pot informar dels sumaris oberts.

Aquesta serà l'última sessió de l'òrgan fiscalitzador de l'any. Al gener, compareixeran diversos periodistes, i al febrer els grups sol·licitaran previsiblement una pròrroga per poder començar a citar dirigents del PP. Fins ara han comparegut els tresorers de partit de Rajoy i diversos professionals dels mitjans de comunicació.