PRECAMPANYA CATALANA

Iceta descarta una repetició electoral després del 21-D

Advoca per governar en solitari i pactar un conseller en cap amb qui el recolzi en la investidura

Insisteix que els seus vots no portaran cap independentista a la presidència

undefined41100404 madrid 27 11 2017  pol tica   miquel iceta y pedro sanchez  171127101933

undefined41100404 madrid 27 11 2017 pol tica miquel iceta y pedro sanchez 171127101933

3
Es llegeix en minuts

El candidat del PSC a les eleccions catalanes ha descartat de ple l'eventualitat d'una repetició electoral si el resultat del 21-D no dona una majoria clara. Miquel Iceta advoca per no bloquejar la legislatura com ja va passar en els comicis generals i ha mostrat la seva disposició a governar en solitari si té els suports d'investidura suficients. “Pel que a mi depengui no hi haurà repetició d'eleccions. Ja està bé, després del que ha plogut, que li haguem de dir als ciutadans que tornin a votar”, ha rebutjat.

El socialista descarta pactes per dalt, demana traduir el resultat electoral en una fórmula de govern com més estable millor i envia un missatge clar a dues bandes.

Ni suport a independentistes, ni tripartit

PP i Ciutadans els ha repetit que no se sumarà a un tripartit amb ells, perquè més enllà del rebuig a l'independentisme no tenen cap projecte en comú. Sí que confia, no obstant, a obtenir el seu suport per sortir investit, encara que sigui en segona volta, al Parlament gràcies a les seves abstencions.

"Hem de traduir el resultat electoral en una forma de govern com més estable millor"

Miquel Iceta

Candidat PSC

Ha acusat ERC i Junts per Catalunya de ser “irresponsables” i s'ha compromès que no els ajudarà a aconseguir la presidència de la Generalitat. “Amb els vots que reculli la meva candidatura no sortirà investit cap independentista”, ha assenyalat.

Número dos plenipotenciari i consensuat

Iceta ha plantejat que, si aconsegueix ser president, es dedicarà fonamentalment a una tasca institucional per millorar la marca de Catalunya a Madrid i en l'esfera internacional. La feina diària al Palau de la Generalitat, ha explicat, la confiaria a un conseller en cap que hauria de tenir sintonia amb els grups que el recolzessin en la investidura. El càrrec seria una mena de número dos, de vicepresident plenipotenciari.

El primer secretari dels socialistes catalans diu que no té al cap sobre qui recauria aquesta responsabilitat justament per la necessitat “d'associar la decisió als que es comprometin en la investidura”.

Necessitaré un conseller o consellera en cap per gestionar el dia a dia del Govern i em veuran molt més a Madrid del que m'han vist, i a Brussel·les i a Pequín, de tant en tant, perquè el mal que s'ha fet a la imatge de Catalunya i, per tant, a Espanya requereix un grandíssim esforç”, ha explicat, sense voler avançar més sobre quin dirigent pugui assumir aquesta funció.

En un esmorzar a Madrid, presentat per Pedro Sánchez, Iceta ha insistit a responsabilitzar els independentistes de portar Catalunya a un “laberint”.

"Espanya no s'uneix per decret ni amb la tela d'una bandera"

Pedro Sánchez

Secretari general PSOE 

El socialista es postula com el candidat capaç de reconduir la crisi catalana renunciant a la “revenja” i apostant per la “reconciliació”. “Vull ser president per superar la divisió entre els catalans. Si soc elegit president ho sacrificaré tot per aquest objectiu”, ha insistit.

El "cert canvi" del PP

Iceta considera que, arran de la crisi a Catalunya, el PP ha madurat la seva posició sobre el conflicte territorial i s'ha mostrat disposat a confiar en el compromís del president del Govern per renovar la Constitució. “¿Per què hauria de dubtar de la paraula de Mariano Rajoy?” ha plantejat. “Després de veure el que ha passat i el que podria haver passat se'm fa difícil que per molt conservador que sigui un no s'estigui disposat a reformar”, ha opinat, després d'assegurar que percep “cert canvi de perspectiva” en el PP. Sobre  la reforma de la Carta Magna, Sánchez ha exigit a Rajoy que "aclareixi" com avançarà en el seu compromís de reforma de la Constitució, l'únic camí viable que, segons el socialista, pot resoldre el conflicte a Catalunya. "Espanya no s'uneix per decret ni amb la tela d'una bandera", ha advertit des d'un esmorzar informatiu a Madrid per presentar Miquel Iceta com a candidat a la presidència de la Generalitat.

Miquel Iceta i Pedro Sanchez, aquest matí / JOSÉ LUÍS ROCA : VÍDEO. EUROPA PRESS

"Senyor Rajoy, vostè es va comprometre a obrir el candau de la Constitució", ha reclamat, "li demano que aclareixi els dubtes, li demano que compleixi la seva paraula. M'ho deu a mi i al conjunt dels espanyols". Sánchez ha destacat que la Carta Magna necessita "passar la ITV" . 

Notícies relacionades

El cap dels socialistes ha reivindicat Iceta com el "líder solvent i segur" que segons ell "necessita Catalunya ara mateix". 

El primer secretari del PSC ha defensat el seu projecte com "el canvi tranquil" que pilotarà una "reforma moderada però constant en l'àmbit econòmic, reconciliació en els àmbits social i polític i que inspiri les seves arrels en el catalanisme polític". Iceta ha defensat la necessitat d'acords en comptes d'enfrontament entre bàndols.