EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy confirma la seva idea d'obrir la reforma de la Constitució "abans de sis mesos"

El president del Govern no vol que la promesa a Sánchez afecti el 21-D

El líder del PP celebra el retorn a "la normalitat" el primer mes del 155

undefined41100270 madrid 28 11 2017 el presidente del gobierno y del partido p171127192337

undefined41100270 madrid 28 11 2017 el presidente del gobierno y del partido p171127192337 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Iolanda Mármol

Mariano Rajoy ha dit aquest dilluns que és un home de paraula i que està disposat a demostrar-ho amb la promesa que li va fer a Pedro Sánchez sobre la reforma de la ConstitucióSánchez . Això sí, es va comprometre a obrir la Carta Magna "abans de sis mesos", recorden els seus assessors, de manera que el pacte no estarà incomplert fins al maig.

Els càlculs electorals davant el 21-D han portat aquests dies els dirigents del PSOE i del PSC a reclamar a Rajoy que doni senyals de bona voluntat. Sánchez li ha exigit aquest dilluns que "aclareixi" com avança el seu compromís d'actualització de la llei fonamental, l'únic camí viable que, segons el socialista, pot resoldre el conflicte a Catalunya. "Espanya no s'uneix per decret ni amb la tela d'una bandera", ha advertit.

Dues fases

El president de l'Executiu ha subratllat en nombroses ocasions aquests últims mesos que no creu que sigui bo emprendre el camí de la reforma sense uns consensos mínims i els socialistes temen el pitjor, que es faci enrere, cosa que neguen els col·laboradors de Rajoy. El cap de l'Executiu es va comprometre a participar en la comissió parlamentària per a l'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic, ja constituïda al Congrés a proposta dels socialistes, i els conservadors hi són. El president ha respost aquest dilluns a Sánchez que estarà "atent" als "plantejaments" que pugui fer tothom en la comissió i que, després, complirà el seu compromís. Això és: després de les conclusions a què arribi aquest grup de treball a la Cambra baixa, que durarà sis mesos, s'activarà una subcomissió constitucional, on s'abordarà a fons la reforma de la Carta Magna. Rajoy l'hi va prometre a Sánchez l'11 d'octubre (hores després de la pseudo-DUI), per aconseguir el suport dels socialistes a l'aplicació del 155 a Catalunya.

En aquella data, davant la hipòtesi que hi hagués eleccions autonòmiques catalanes, convocades per Carles Puigdemont o per l'Executiu central, com finalment ha sigut, Rajoy es va posar un marge prou ampli perquè aquest pacte de modificar la Carta Magna no es pogués veure com "un premi" als que han intentat "liquidar la Constitució", tal com ha assenyalat en una entrevista a Tele 5 dilluns a la nit. Tot al contrari als interessos en aquests moments dels socialistes catalans, que necessiten justificar el suport al 155 i marcar una via de sortida a l'embolic català.

Intervenció "sense una paraula més alta que l'altra"

Notícies relacionades

Precisament aquest dilluns s'ha complert el primer mes de la intervenció de la Generalitat de Catalunya, que va comportar el cessament de tot l'Executiu de Puigdemont. Abans d'una conferència del dirigent del PP basc Alfonso Alonso Madrid, el cap de l'Executiu ha subratllat que el 155 ha permès "el triomf de la normalitat". Rajoy ha declarat que no podia permetre la "liquidació" de la sobirania nacional i que va aplicar la Constitució "sense demagògies i sense una paraula més alta que l'altra".