INVESTIGACIÓ JUDICIAL

La Guàrdia Civil creu que Marta Rovira va donar ordres directes sobre l'1-O

El Suprem estudia la documentació per determinar si es pot imputar la número dos d'ERC

zentauroepp41055365 pla mig de la secret ria general d erc  marta rovira  imatge171127140248

zentauroepp41055365 pla mig de la secret ria general d erc marta rovira imatge171127140248 / Maria Belmez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ungida per Oriol Junqueras com a candidata a la presidència de la Generalitat mentre ell segueixi empresonat, Marta Rovira estava fins ara fora del focus judicial. No obstant, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena està estudiant la possible imputació de la número dos d'ERC, segons ha avançat la cadena SER, després que la Guàrdia Civil la situés en un informe com a responsable directa dels preparatius del referèndum unilateral de l'1-O.

En concret, l'institut armat sosté que l'actual candidata a les eleccions del 21-D va donar "instruccions" per articular l'"estructura necessària per portar a terme" la consulta. Rovira hauria format part, amb l'expresident Carles Puigdemont, Junqueras i els Jordis, de l'anomenat "comitè estratègic" per abordar la independència. També hauria participat en reunions i coordinat contactes sobre els preparatius del referèndum, segons revelen les converses telefòniques intervingudes i les declaracions de testimonis.

Jové, el cervell

Segons va avançar diumenge 'OkDiario', la documentació aportada per la Guàrdia Civil al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona apunta a Josep Maria Jové, exnúmero dos del departament de la Vicepresidència que dirigia Oriol Junqueras, com a cervell dels preparatius, però afegeix que "retria comptes de la seva activitat i rebria instruccions de la cúpula d'ERC, especialment de Marta Rovira Vergés".

Les proves contra Rovira provindrien de les punxades telefòniques efectuades amb autorització judicial. Així, la Guàrdia Civil recull que en una de les trucades, el 22 d'agost a la matinada, entre Jové i Francesc Sutrias --aleshores director de Patrimoni de la Generalitat--, el primer es refereix a "Marta" com la persona que havia de ser present en una de les reunions decisives [l'endemà "es reunia la cúpula d'ERC i Junts pel Sí amb Marta Rovira") i al·ludeix als detalls del que havien de fer "després del dia D".

Dos testimonis clau

Notícies relacionades

En paral·lel, dos testimonis, l'empresari Vicent Nos i l'empleat Quim Franquesa, contactats per la Generalitat per idear un sistema informàtic que permetés votar amb garanties l'1-O, van declarar davant la Guàrdia Civil que van participar en una reunió, el 16 d'agost, al Palau de Pedralbes a què van assistir Junqueras i Rovira, a més de 15 persones més que no va poder identificar. Segons el seu relat, la secretària general d'ERC li va preguntar si els catalans a l'exterior podrien votar.

A l'assumir la causa contra els exmembres de l'Executiu català, el jutge Pablo Llarena ja va obrir la porta a la imputació de nous responsables del Govern o dels partits independentistes que van ajudar a portar a terme el referèndum unilateral.

Rajoy, sobre els "morts al carrer": "És mentida, és una calúmnia".

El president del Govern espanyol, <strong>Mariano Rajoy</strong>, ha insistit, aquest dilluns a la nit en una entrevista a Tele 5, a titllar de "mentida" i "calúmnia" l'acusació de la número dos d'ERC, Marta Rovira, al Govern sobre <a href="https://www.elperiodico.com/es/politica/20171117/rovira-dice-gobierno-rajoy-amenazo-muertos-calles-6430414">una suposada amenaça amb "sang" i "morts als carrers"</a> si es declarava la independència.