EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Santi Vidal va pactar amb ERC un pagament mensual de 3.000 euros per la seva dimissió

L'exjutge es va comprometre a fer treballs per a la Fundació Irla, vinculada al partit, fins al febrer del 2018

Santi Vidal, al 2015.

Santi Vidal, al 2015. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L'exjutge Santi Vidal va pactar amb ERC un pagament mensual de 3.000 euros a canvi de dimitir "sense oposició" com a portaveu del grup al Senat. Vidal, que va renunciar a l'escó el gener passat després d'haver atribuït en actes públics il·legalitats a la Generalitat, es va comprometre a fer informes per a la Fundació Irla, vinculada al partit que lidera Oriol Junqueras, fins al febrer del 2018, quan preveu reincorporar-se a la carrera judicial.

Així consta en un correu electrònic que va enviar l'exjutge a Lluís Pérez, director acadèmic de la fundació, i a una altra persona anomenada Jordi. Al missatge, al qual ha tingut accés Europa Press i que està incorporat al procediment que investiga el Jutjat número 13 de Barcelona, els retreia, l'11 de juliol, que no li haguessin pagat la segona factura que havia girat a l'entitat.

Vidal va anunciar la seva dimissió el 27 de gener, després de la polèmica per les seves declaracions, durant unes conferències en diverses ciutats de Catalunya, segons les quals la Generalitat havia obtingut de manera irregular les dades fiscals dels catalans.

Suspensió de tres anys

Després de fer efectiva la seva renúncia, no podia tornar a la carrera judicial, ja que havia sigut suspès per tres anys, el febrer del 2015, per haver participat en la redacció de la Constitució catalana. El termini s'acaba al febrer, i per tant ja podria tornar a la judicatura.

Al correu afirmava que, quan a finals de gener va parlar amb la "Marta" i amb el "Jordi", el van fer dimitir com a portaveu d'ERC a la Cambra alta i que ho va acceptar, encara que "no tenia l'obligació legal de fer-ho". El text prosseguia: "Vam pactar una compensació mensual de 3.000 euros amb el compromís de col·laborar amb la Fundació Irla, assumint jo les despeses inevitables, fins que el febrer del 2018 em pugui reincorporar a la carrera judicial".

Vidal relata quines són les despeses que ha d'assumir: 210 euros de retenció d'IRPF, la quota d'autònoms de la Seguretat Social (75 euros), la quota del Col·legi d'advocat en exercici (120 euros) i els honoraris del gestor que fa el pagament de l'IVA trimestral (154 euros). Tot plegat suposa que els ingressos nets siguin de 2.441 euros, assenyala.

"Ocupació inestable" 

"Des d'aleshores han passat cinc mesos i només he rebut un pagament, que correspon als dos primers informes. La veritat és que he passat de cobrar 4.300 euros nets al mes com a senador d'ERC a poc més de 900 euros mensuals", es lamenta al correu Vidal, que precisa: "Això de la política és una ocupació inestable".

En la seva queixa per l'impagament de la factura del tercer informe recorda que era "la primera vegada" en més de 30 anys de vida laboral que havia de "demanar el compliment d'un acord personal". "I també serà l'última -afegeix-. Per una qüestió de dignitat no penso tornar a parlar més d'aquest tema. La vida m'ha ensenyat a intentar resoldre els meus problemes, sobretot si jo he ajudat a crear-los".

Notícies relacionades

Segons consta als correus en mans del jutjat, Vidal ha estat elaborant els informes sobre el procés que havia pactat amb la Fundació Irla des de finals de febrer. L'entitat va néixer el 1997 en homenatge a qui va ser president de la Generalitat a l'exili Josep Irla. En l'actualitat la presideix l'exconseller de Cultura del tripartit Joan Manuel Tresserras.

Operació Anubis

La Guàrdia Civil va intervenir els e-mails procedents de l'ordinador de Vidal durant l'operació Anubis, portada a terme contra els que integraven l'estructura muntada per organitzar l'1-O, que va conduir a la detenció de 14 persones.