ÀUDIOS DE LEZO

El jutge De la Mata cita com a testimonis Zaplana, González i López Madrid per investigar la caixa b del PP

També ha citat, però com a imputat, l'expresident de l'empresa que va confessar els suborns al partit

El magistrat vol determinar si es van fer els pagaments que apareixen a la gravació amb què es podria haver fet xantatge a Rajoy

zentauroepp40865401 ignacio gonzalez171108201459

zentauroepp40865401 ignacio gonzalez171108201459 / Kiko Huesca

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat com a testimonis per al 18 de desembre l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, l'empresari Javier López Madrid, l'exgerent del Canal de Isabel II Ildefonso de Miguel i el periodista Julio Ariza perquè declarin en la causa que instrueix en relació amb els papers de l'extresorer del PP Luis Bárcenas en què es va descobrir el finançament del partit a través d'una caixa b.

El magistrat ha considerat necessari el seu testimoni després de la conversa intervinguda en el cas Lezocas Lezo en què González i Zaplana parlen sobre la mantinguda uns anys abans per Rafael Palencia, expresident de Degremont, i Ildefonso de Miguel, en què el primer admet que pagava periòdicament al PP perquè el partit el tractés bé. Els diners els entregava a Bárcenas i al seu antecessor en el càrrec, Álvaro Lapuerta. Segons González i Zaplana, amb aquesta cinta es va intentar fer xantatge al president del Govern, Mariano Rajoy, en una operació en què hauria estat implicat Ariza.

El magistrat també ha citat, però com a investigat per un delicte continuat de suborn, José del Castillo, expresident de Degremont Iberia SA, per si "pogués ser coneixedor de la pràctica verificada a la mercantil de pagar comissions per adjudicacions d'obres, així com en matèria de pagaments al Partit Popular".

Notícies relacionades

De la Mata explica en la seva resolució que "la finalitat de la diligència és verificar si han tingut lloc les entregues anotades als denominats papers de Bárcenas o comptabilitat b del Partit Popular aparentment efectuades per Gre. (Rafael P.), R. Palenc, Rafa Palencia i Rafael Palencia en els exercicis 1998, 2000, 2007 i 2008 i, també, si hi ha hagut una vinculació entre les entregues esmentades i les adjudicacions de contractes públics de les quals ha sigut beneficiària l'empresa Degremont SA". En la seva declaració davant el jutge, Palencia es va negar a declarar, com està sent habitual després de la reobertura d'aquesta causa gràcies a les escoltes de Lezo.

El jutge també cita a declarar com a testimonis Jesús Tavallo i Jaime Montaner, director financer i conseller de Degremont SA, respectivament, "coneixedors, en funció de les declaracions de Salado Suárez, de les pràctiques comercials i financeres de la companyia en el període en què es van produir els pagaments abans referits".