CONSELL DE MINISTRES

El Govern central tria Julián Sánchez Melgar com a nou fiscal general de l'Estat

El magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem substituirà el difunt José Manuel Maza

El PSOE lamenta que l'Executiu no n'hagi pactat la designació i hagi optat per un "conservador"

zentauroepp41067326 madrid 24 11 2017 politica el nuevo fiscal general del estad171124144249 / DAVID CASTRO

zentauroepp41067326 madrid 24 11 2017 politica el nuevo fiscal general del estad171124144249
zentauroepp41067407 madrid 24 11 2017 politica el nuevo fiscal general del estad171124144225

/

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Pilar Santos

El Consell de Ministres va decidir ahir que el magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem Julián Sánchez Melgar sigui el nou fiscal general de l’Estat com a substitut del difunt José Manuel Maza.

L’elecció de Sánchez Melgar suposa que l’Executiu de Mariano Rajoy ha optat per un perfil semblant al de Maza, que també procedia de la Sala Segona de l’alt tribunal, on s’investiga la querella per rebel·lió presentada per la Fiscalia General de l’Estat contra la Mesa del Parlament i que s’acumularà a la causa que, fins ahir, se seguia a l’Audiència Nacional contra els membres del cessat Govern de la Generalitat.

El nomenament no va ser consultat amb cap partit de l’oposició. El PSOE va lamentar que l’Executiu «no hagi buscat el consens» i hagi optat per un fiscal «conservador», del mateix «perfil» que Maza. «És un nomenament polític que respon als interessos del Govern», es va queixar la número dos dels socialistes, Adriana Lastra.

En resposta a aquesta acusació, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va recordar que mai un Govern ha consensuat amb l’oposició un nomenament d’aquestes característiques. En la roda posterior al Consell de Ministres, Catalá va destacar que Melgar, com a jutge de «reconegut prestigi» amb dilatada trajectòria, «concitarà el suport» del món judicial. 

Les decisions davant el procés

Tampoc Sánchez Melgar és del gust de Podem, que va acusar el PP d’intentar «protegir-se» amb aquest nomenament pels assumptes judicials en els quals el partit conservador està immers. 

A preguntes de la premsa, el ministre de Justícia va comentar que no creu que el futur fiscal general canviï substancialment el rumb de la institució davant els casos sobre la deriva independentista de Catalunya. «Els fiscals que dirigeixen coordinen, però no fan que canviï el rumb de la nau substancialment», va respondre el ministre. 

El camí fins al nomenament

Notícies relacionades

Després de l’elecció, per a la qual encara cal el vistiplau del Consell General del Poder Judicial (pràcticament automàtic, ja que només revisa si és un jurista amb més de 15 anys d’antiguitat) i que l’elegit presenti els seus plans per a la Fiscalia General de l’Estat davant la Comissió de Justícia del Congrés, el nomenament tornarà al Consell de Ministres.

Aquest serà el quart fiscal general de l’Estat nomenat per Rajoy. El primer va ser Eduardo Torres-Dulce, que ara exerceix l’advocacia, a qui va substituir Consuelo Madrigal. Quan tothom comptava amb la seva renovació perquè només feia un any que estava en el càrrec, es va produir la designació de Maza, que no va arribar a complir 12 mesos al capdavantde la Fiscalia General al morir la setmana passada a l’Argentina, on participava en un congrés de l’Associació Iberoamericana del Ministeri Públic.