El programa dels comuns per al 21-D: llibertat dels presos, suspensió del 155 i referèndum pactat

"Són els únics punts de consens de país i no de part", afirma Domènech

Reclama als independentistes que aclareixin si defensen "desplegar una DUI fracassada"

jregue40072775 madrid  12 09 2017  politica  xavier domenech antes de la ju170919111317

jregue40072775 madrid 12 09 2017 politica xavier domenech antes de la ju170919111317 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acusat sempre d’ambigu pels independentistes, Xavier Domènech, candidat de Catalunya en Comú (CeC), es va enfundar ahir el quimono de judoka per tornar-los amb la mateixa força aquest argument, emplaçant ERC i JxCat a dir clarament si rebutgen o no la unilateralitat. «No se sap si proposen anar cap a un referèndum o si proposen desplegar una DUI fracassada, nosaltres tenim claríssim el que proposem». Els comuns estan ultimant el seu programa electoral, que esperen tenir tancat la setmana que ve. Però ahir van anunciar tres de les seves claus: llibertat dels polítics catalans presos, anul·lació del 155 i referèndum pactat.

«Aquests són els únics punts de consens de país més enllà dels punts de cada part», va explicar Domènech després de reunir-se a Barcelona amb els impulsors de la Crida als partits i formacions polítiques de Catalunya, manifest que demanava que s’incloguessin aquests tres punts en els programes de cara al 21-D. «Sortim molt contents de la reunió amb els portaveus de la Crida. Assumim plenament els seus punts en el nostre programa electoral perquè formen part del nostre ADN».

Domènech va voler destacar la pluralitat d’adhesions al manifest, subscrit, entre altres, per l’exconseller de CDC Andreu Mas-Colell, l’exvicepresident republicà Josep-Lluís Carod-Rovira, els excoordinadors d’ICV Dolors Camats i Joan Herrera, i antics dirigents del sector catalanista del PSC, com Laia Bonet, Antoni Castells, Joaquim Nadal, Marina Geli i Montserrat Tura.

El candidat de CeC no va voler valorar els nou punts programàtics que ERC i la llista de Carles Puigdemont intenten consensuar. Però va aprofitar per exigir-los claredat. «En aquesta campanya no ens podem permetre no ser clars i honestos», va manifestar.

Notícies relacionades

També va repartir cops per al PSOE. Després que Pedro Sánchez assegurés que després dels comicis no hi haurà pactes amb «conservadors», va recordar que els socialistes van facilitar la investidura de Mariano Rajoy, van recolzar el 155 i que el PSC porta en les seves llistes membres de l’extinta Unió.

Posteriorment, des de Girona, també va llançar un dard als anticapitalistes. «La CUP no està gaire en disposició de dir-nos amb qui podem formar Govern o no quan la política que s’ha fet en els últims temps ens ha portat a la situació en què estem. Amb dirigents polítics que deien unes coses abans de la DUI i altres després, incloent-hi gent de la CUP», va manifestar.