EL PROCÉS JUDICIAL

Els pròxims passos de les causes per rebel·lió al Tribunal Suprem

L'última paraula sobre la seva acumulació la té el magistrat Llarena, la intenció del qual era investigar-les conjuntament

11021114

11021114 / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La jutge Carmen Lamela és tan partidària d’investigar conjuntament les causes per rebel·lió que cap altra possibilitat es preveu remota. Sobretot al ser també l’opció de les defenses i plantejar la fiscalia la seva oposició, com a mínim fins al 21-D i comprovar quants querellats són elegits i resulten aforats. 

L’última paraula al respecte la té el jutge de l’alt tribunal Pablo Llarena que, al demanar a la magistrada informació sobre les seves actuacions, va deixar entreveure la seva intenció d’acumular-les.

DELICTES

La rebel·lió, fora La magistrada cita els delictes de desobediència, prevaricació, malversació i sedició, «comesos pels diferents membres i col·laboradors de l’organització, sota l’autoria intel·lectual i superior direcció dels seus líders». No esmenta la rebel·lió, que requereix violència. Aquesta violència, si existís, s’hauria produït en les protestes del 20 i 21 de setembre a Barcelona i en els assetjaments soferts en hotels per part de policies i guàrdies civils. Les primeres s’investiguen a l’Audiència Nacional, per la qual cosa resulta complicat que Llarena no reclami aquesta causa per investigar si hi va haver o no rebel·lió.

APEL·LACIONS

Dues vies possibles Quan el jutge Llarena converteixi en un de sol tots dos procediments, es produirà la circumstància que la Sala Penal de l’Audiència Nacional tindrà pendents de resoldre els recursos d’apel·lació presentats pels exconsellers empresonats. Excepte que les defenses hi renunciïn, la Sala s’haurà de pronunciar sobre la presó.

DECLARACIONS

Sense data Veient el que va passar amb la Mesa del Parlament, el deposat Govern confia que Llarena serà menys procliu que la jutge a la presó incondicional. No trigarà a sol·licitar declarar davant d’ell, si abans no ho acorda el nou instructor. Aquesta diligència acostuma a celebrar-se amb rapidesa, però no hi ha cap termini que asseguri que pot tenir lloc abans de l’inici de la campanya electoral.

Notícies relacionades

ESTRUCTURES D’ESTAT

No a una macrocausa La jutge inclou al seu informe les estructures creades per l’«organització» per crear un Estat català que investiga el Jutjat 13 de Barcelona. La remissió d’aquestes actuacions al Suprem no és previsible, perquè suposaria crear una macrocausa de gestió molt difícil.