Comuns i PSC demanen acabar amb la política de blocs

Domènech reclama "construir una majoria alternativa"

zentauroepp31012243 barcelona 11 09 2015 politica elecciones autonomicas  acto d171110105427

zentauroepp31012243 barcelona 11 09 2015 politica elecciones autonomicas acto d171110105427

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya en Comú (CeC)  i el Partit Socialista de Catalunya (PSC) demanen posar fi a la política de fronts després de les eleccions del 21-D. Tant Miquel Iceta com Xavier Domènech van reivindicar ahir acabar amb la dialèctica entre independentistes i constitucionalistes i intentar construir acords. Tot i coincidir en el diagnòstic, una altra cosa és que es puguin posar d’acord sobre a qui investir president.   

«Parlar de pactes postelectorals és prematur. El PSC no farà president cap candidat de les llistes independentistes. Creiem que Catalunya ha de canviar de rumb i per a això no n’hi ha prou de dir no a la independència, sinó que s’ha de tenir una proposta alternativa», va assegurar Iceta, abans d’inaugurar un acte sobre el llegat socialista en polítiques feministes. Els socialistes són molt més refractaris a arribar a acords amb Esquerra que els Comuns, per més que els d’Oriol Junqueras semblin disposats a abandonar l’unilateralisme. No obliden que els republicans han dinamitat molts pactes municipals amb el PSC per l’1-O i les seves conseqüències. Igual que van fer els comuns d’Ada Colau a Barcelona. Tot i això, Iceta crida a abandonar la «política de fronts» després del 21-D.

Notícies relacionades

Per la seva part, Domènech va voler deixar clar en declaracions a  RNE que no «serà àrbitre» en un pols entre els «blocs» de la independència unilateral i del 155, sinó que treballarà per treure Catalunya del bloqueig. «No pensem participar de cap d’aquests dos blocs, i no pensem ser àrbitres, sinó impugnadors d’aquests blocs per construir una majoria alternativa».

Agenda social i dret a decidir

Una alternativa que passa per trencar el matrimoni de conveniència entre republicans i postconvergents i convèncer ERC de la necessitat de tornar a prioritzar l’agenda social, com va tornar a insistir Elisenda Alamany. «Sumarem amb aquells que posin al centre el dret a decidir i les polítiques socials. Des d’ERC fins al PSC (...). Amb aquesta clau podrem arribar a acords de govern», va comentar la número 2 de la llista dels Comuns en una entrevista en el programa El Matí de Catalunya Ràdio en què va defensar «la necessitat de construir ponts».