EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Tous fa fora de la seva fundació Pilar Rahola i la dona d'Artur Mas per intentar combatre el boicot

La companyia sol·licita la renovació del patronat per fer-lo "apolític i transversal"

zentauroepp17805350 gente eugenia mart  nez de irujo y ana rodriguez apoyan un c171122103830

zentauroepp17805350 gente eugenia mart nez de irujo y ana rodriguez apoyan un c171122103830

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Tous ha enviat una carta a Sor Lucía Caram, impulsora de la Fundació Rosa Oriol, en què sol·licita la renovació del seu patronat per fer-lo "apolític i transversal", segons ha informat l'empresa en un comunicat. Després de les crides al boicot a la companyia catalana de joieria de les últimes setmanes, ha decidit rellevar la vicepresidenta i una vocal. Uns càrrecs que exercien dos noms destacats de l'independentisme: Elena Rakosnik, la dona de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, i la periodista Pilar Rahola.

En la missiva, la vicepresidenta de l'empresa, Rosa Tous, assenyala que ha de "protegir" la "reputació" de la fundació i "evitar que es ressenti per motius ideològics i polítics". La seva missió és, afegeix, ajudar els que ho necessiten, així que no es pot veure perjudicada pel context polític actual.

"Em sento profundament orgullosa de ser espanyola i catalana, com he afirmat públicament, i per coherència no puc permetre que membres del patronat siguin qüestionats pel seu posicionament polític o de confrontació", afegeix la responsable de Tous.

L'entitat té prevista una reunió del patronat el 20 de desembre vinent, en què la seva presidenta vol tractar com a principal ordre del dia el relleu d'"alguns dels seus membres, considerant el seu posicionament polític". 

La creació

L'abril del 2009, Sor Lucía Caram va impulsar la creació d'una fundació i del seu patronat, sol·licitant la cessió del nom de Rosa Oriol, actual presidenta d'honor de l'entitat, en agraïment a la seva contribució, i va nomenar la seva filla Rosa presidenta del patronat. Caram va aconseguir involucrar-hi més de 200 voluntaris i les principals famílies de Manresa.

La companyia ha afirmat que, arran del procés, moltes companyies d'origen català han patit boicot per ser considerades afins a la causa independentista, i que la marca ha rebut la inquietud de les directores de les seves botiguess a les quals els clients preguntaven per aquesta qüestió.

Comunicat intern

Notícies relacionades

La família va decidir aleshores posicionar-se a través d'un comunicat intern en què afirmava: "Som internacionals de vocació i espanyols i catalans de cor". No obstant, les xarxes socials han tornat a qüestionar el posicionament de la marca a causa de la seva vinculació a la fundació pel perfil d'alguns dels membres del seu patronat.

"Sempre hem considerat que la nostra contribució social era privada i personal. No hem volgut mai que fos utilitzada com una arma ideològica o política de persones que volen fer mal a la nostra reputació o a la d'una entitat que realitza una tasca encomiable", sentencia Tous.