ESTAT ISLÀMIC

Detingut un jove de 21 anys a Melilla per captació i adoctrinament gihadista

La Policia assegura que l'arrestat era una amenaça potencial, ja que estava molt radicalitzat i en un punt de plena disposició amb l'Estat Islàmic

Detingut a Melilla un home per la seva presumpta implicació al DAESH / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Policia Nacional ha detingut aquest dimarts a Melilla un noi de 21 anys de nacionalitat espanyola per la seva plena adscripció i compromís amb l'organització terrorista Estat Islàmic i que feia tasques de captació utilitzant internet i les xarxes socials. A més, portava a terme activitats d'adoctrinament en el seu entorn més pròxim.

Segons ha informat la Policia, l'arrestat era molt discret a internet, mostrava sempre un perfil privat a les xarxes socials només accessible per als seus 'amics', i s'autoensinistrava mitjançant l'accés constant a llocs web amb imatges, vídeos i textos de l'Estat Islàmic que descarregava i visualitzava de manera compulsiva per després adoctrinar terceres persones.

En el marc d'aquesta operació policial es prendrà declaració a dues persones més -dos homes de 21 i 28 anys d'origen espanyol- sobre les quals el principal detingut exercia un paper adoctrinador. Els havia portat a interioritzar les doctrines de l'organització terrorista, a recolzar i enaltir les seves accions, a valorar la possibilitat de cometre atemptats, i fins i tot a defensar l'atac perpetrat a Barcelona el mes d'agost passat.

Evolució

L'arrestat havia patit un intens procés de radicalització en què la seva activitat delictiva havia anat evolucionant cap a un autoadoctrinament continu i progressiu que l'havia portat a navegar a internet de manera exclusiva sobre continguts referents a l'organització terrorista.

Els vídeos a què accedia eren de gran qualitat i de contingut molt violent i explícit. A més, demostraven un important domini de la xarxa, ja que aquest material propagandístic i incitador a la comissió d'atemptats es distribueix a través d'una xarxa de comunicacions de difícil accés per impedir la seva localització.

Segons els investigadors, el detingut adoptava mesures de seguretat extraordinàries al mostrar-se molt reservat i caut per evitar ser detectat pels agents policials. Entre altres coses, evitava fer comentaris en públic que el posicionessin a favor de l'Estat Islàmic, i es guardava el discurs per a les reunions que mantenia amb aquelles persones del seu cercle més íntim a qui pretenia adoctrinar i adherir a la causa terrorista gihadista.

Contacte directe

A més, l'arrestat havia mantingut contacte directe amb individus condemnats actualment per la seva pertinença i integració en l'organització terrorista, processats que captaven, adoctrinaven i enviaven combatents des de Melilla i el Marroc a zones de conflicte.

Entre ells, destaca la figura d'un melillenc que va marxar el 2012 i que es va convertir en dirigent d'una katiba gihadista a Mali i que suposadament va morir en combat el 2016 a Tombouctou. Les contínues detencions en el seu entorn no només no van provocar el cessament de la seva activitat, sinó que es va veure incrementada i reforçada.

La Policia destaca que amb aquesta nova operació es neutralitza una potencial amenaça, ja que el detingut estava en un punt de plena disposició amb l'organització terrorista que el podria haver portat a cometre atemptats -tal com reclama Estat Islàmic i seguint l'exemple d'altres terroristes que han comès atemptats a Europa i als EUA-.

Notícies relacionades

L'operació, que continua oberta, s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central Instrucció número 2 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. Les detencions s'han practicat en col·laboració amb la Brigada Provincial d'Informació de Melilla.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista (NAA), les forces i cossos de seguretat han detingut 209 terroristes gihadistes en operacions dutes a terme a Espanya i a l'exterior i a un total de 254 des de principis del 2015.