sondeig del GESOP

La majoria de catalans veuen desproporcionades les mesures de l'Estat després de la DUI

El 77,6% dels enquestats consideren que s'han sobrepassat límits amb l'empresonament de vuit exconsellers

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Mariano Rajoy i el seu Govern no es van cansar de dir abans i després de la fallida declaració unilateral d'independència que la seva resposta i la de l'Estat a l'intent de secessió seria "proporcionada", però als ulls dels catalans, almenys dels que han respost a l'enquesta del GESOP, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i la decisió de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela d'empresonar els líders de l'ANC i Òmnium i vuit exconsellers representen un clar excés.

L'enviament a la presó dels membres del Govern deposat és la mesura que concita més quòrum a l'hora de retreure l'actuació de l'Estat. El 77,6% dels ciutadans consideren que aquesta mesura és desproporcionada, afirmació que arriba gairebé al ple entre els independentistes (el 99,4%) i que se situa en el 61,1% entre els que s'oposen a la ruptura amb la resta d'Espanya (d'aquests, el suport a l'empresonament es queda en el 31,8%). Només els votants del PP (el 76,2%) i els de Ciutadans (57,1%) es decanten majoritàriament per recolzar la decisió de la jutge Lamela, mentre que entre els electors del PSC més de la meitat (el 55%) coincideix amb els sobiranistes a l'hora de criticar la decisió.

Destitució del Govern català

Les diferències entre blocs identitaris s'eixamplen a l'hora d'avaluar les dues principals mesures impulsades per la Moncloa: la destitució del Govern de Carles Puigdemont i la intervenció de la Generalitat a través de l'article 155 de la Constitució. En tot cas, la mitjana és diàfana davant els dos enunciats, ja que tots dos congreguen una majoria del 64% d'entrevistats que denuncien que s'han sobrepassat límits.

El cessament de l'Executiu de l'extinta JxSí el reproven sense embuts la pràctica totalitat dels independentistes (el 97,3%), mentre que en el bloc oposat són majoria (el 53,5%) els que sostenen que la decisió ha sigut proporcionada tenint en compte les actuacions dels dirigents secessionistes. Tot i així, el 39,6% dels contraris a la independència no veuen amb bons ulls la destitució.

Sense que hi hagi sorpresa, els electors del PP són els que recolzen amb més afany (el 95,2%) l'aplicació d'aquesta mesura, seguits dels votants de Ciutadans (90,5%) i del PSC (el 68,8%). Resulta anecdòtic que hi hagi un 2,7% de simpatitzants d'ERC i un 1,7% de Junts per Catalunya que ho recolzen, ja que en els dos partits el percentatge de rebuig supera el 97%, mentre que a la CUP arriba al 100%.

Intervenir la Generalitat

Notícies relacionades

Pel que fa a la intervenció de la Generalitat per part de l'Executiu central els percentatges són més semblants en el bloc no independentistes i lleugerament menys rodons en el grup sobiranista. Vorejant l'empat tècnic, el 47,2% dels ciutadans contraris a la secessió recolzen que la Moncloa hagi intervingut la Generalitat, pel 43,4% que rebutja aquesta estratègia. En el pol contrari, hi ha un 92,2% que denuncia aquesta intervenció i un residual 5,7% que no la veu forassenyada.

Aquesta última pregunta és la que genera més (però no elevada) divisió entre l'electorat dels comuns. Mentre que davant els anteriors enunciats els afins a la candidatura de Xavier Domènech rondaven percentatges semblants als dels independentistes (excepte en la destitució del Govern, que l'avalava el 12,5%), en la intervenció de la Generalitat són el 19,6% els que consideren proporcionada la mesura. Però també és cert que el 7,8% dels afins a JxCat, el 3,6% dels de la CUP i el 3,4% dels d'ERC opinen el mateix.