MINISTERI PÚBLIC

La fiscalia investigarà les mofes a Twitter al voltant de la mort de Maza

Analitzarà si la celebració de la seva mort constitueix delictes d'infàmia, injúries i calúmnies

Lesmes no preveu canvis "substancials" en les decisions del ministeri públic sobre el conflicte català

Catalá està segur que les Forces i Cossos de Seguretat i la Fiscalia investigaran aquests fets. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dilluns que les forces de seguretat de l'Estat i la fiscalia investigaran si la celebració a les xarxes socials de la mort del fiscal general d'Estat, José Manuel Maza, per part de certs àmbits independentistes constitueix un delicte d'infàmia, injúries i calúmnies. "Si els missatges es consideren constitutius de delicte, és clar que es presentarà una querella", ha advertit.

El titular de Justícia ha recordat que en l'última reforma del Codi Penal ja es van introduir modificacions en els delictes d'odi a través de xarxes socials, que ara es podrien utilitzar.

Per un altre costat, ha reconegut que el nomenament d'un nou fiscal general requereix el seu "temps" perquè és necessari que hi hagi una proposta per part del Consell de Ministres, un informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i una compareixença del candidat en la comissió de Justícia del Congrés. Tot i així, ha assegurat que, mentre durin els tràmits, la fiscalia "complirà amb la seva missió constitucional com sempre i atendrà totes les qüestions que tingui pendents". 

En aquest sentit, el president del Suprem i del CPGJ, Carles Lesmes, ha assenyalat que no veu "previsible" que hi hagi cap canvi "substancial" en les posicions del ministeri públic en les causes relacionades amb el conflicte català perquè eren "decisions consensuades". "Per la informació de què jo disposo, els fiscals de sala que intervenien en aquest assumpte coincidien entre si en la posició a mantenir".

Respecte al nomenament, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha mostrat aquest dilluns disposat a parlar amb Mariano Rajoy, si aquest decideix consultar els partits, al voltant dels possibles candidats per aconseguir un aspirant de "consens" i no com Maza, l'actuació del qual va ser reprovada pel Parlament.

La repatriació

L'ambaixador d'Espanya a l'Argentina, Javier Sandomingo, ha anunciat que la legació està treballant perquè les restes mortals del fiscal general de l'Estat José Manuel Maza, que va morir dissabte a Buenos Aires, siguin repatriades aquest dilluns i puguin arribar a Espanya dimarts.

En declaracions a TVE recollides per Europa Press, Sandomingo ha precisat que la intenció és que el cos de Maza sigui traslladat a Madrid en el vol regular de la companyia Air Europa que sortirà de Buenos Aires a les 13.30 hores de l'Argentina (17.30 hores a Espanya) i arribaria a l'aeroport de Madrid-Barajas dimarts a la matinada.

Notícies relacionades

"Estem treballant a completar els tràmits perquè pugui sortir demà en l'avió d'Air Europa de les 13.30 hores, de moment no tenim tots els tràmits fets però creiem que això és el més possible i previsible", va indicar aquest diumenge el diplomàtic.

Maza va morir aquest dissabte, als 66 anys, a la clínica de Buenos Aires on estava ingressat des de divendres per un procés d'infecció. El fiscal general de l'Estat era a la capital argentina per participar en l'Assemblea de Ministeris Públics Iberoamericans.