42è ANIVERSARI DE LA MORT DEL DICTADOR

Òmnium: "El franquisme està més desacomplexat que mai"

L'entitat independentista demana la llibertat dels "presos polítics" en un acte a la Model en commemoració de les víctimes de la dictadura

abertran41026209 barcelona 20 11 2017 pol tica homenatge d mnium cultural171120210542

abertran41026209 barcelona 20 11 2017  pol tica   homenatge d  mnium cultural171120210542
abertran41026213 barcelona 20 11 2017  pol tica   homenatge d  mnium cultural171120210258

/

2
Es llegeix en minuts
Efe

Òmnium Cultural considera que "el franquisme està més desacomplexat que mai". Així s'ha expressat el vicepresident de l'entitat independentista, Marcel Mauri, en un acte en la ja clausurada presó Model, quan es fa 42 anys de la mort de Francisco Franco, en què han demanat la llibertat dels que consideren "presos polítics" pel procés.

En l'acte, presentat amb el títol "Justícia per als crims del franquisme. Quan creus que ja s'acaba, torna a començar", el dirigent d'Òmnium ha assenyalat que, malgrat la "pervivència" del franquisme, l'independentisme persistirà "en la defensa democràtica i no violenta de qualsevol idea" i no descansarà "fins que els presos tornin a casa". Mauri ha considerat així que l'empresonament dels líders sobiranistes és "un fet vergonyós que hauria de pesar com una llosa en la memòria de qualsevol demòcrata".

La República que els independentistes volen construir, ha afirmat, es basa "en la justícia, la pau i els drets humans", i no en "la venjança i la repressió". "Conjurem-nos perquè l'empresonament dels Jordis sigui un símbol contra el 155 i qualsevol altra forma de repressió i actuï a favor d'una autèntica democràcia", ha apuntat.

La memòria històrica

També ha recordat les lleis de memòria històrica que ha aprovat el Parlament, com la de la reparació de víctimes del franquisme, cosa a què cap Govern de l'Estat, ha recordat, s'ha dedicat. 

També hi ha intervingut el vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Agustí Alcoberro, que va estar empresonat a la Model durant l'última etapa del franquisme. També comissari de l'exposició que actualment acull l'antiga presó, Alcoberro ha assenyalat que "cap règim polític ha acceptat mai l'existència de presos polítics" i n'ha posat com a exemple la dictadura franquista, que no ho va fer mai.

Durant l'esdeveniment s'ha recordat diverses vegades que en l'acte de l'any passat, també a la Model, hi van participar el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'exlíder de l'ANC, Jordi Sànchez, ara candidat al 21-D per Junts per Catalunya, així com els exconsellers Raül Romeva Jordi Turull, tots ells a la presó ara, i Toni Comín, en el seu cas, a Brussel·les.

"Anhels de futur"

La parella de Cuixart, Txell Bonet, ha lamentat la situació d'"impunitat i injustícia" que, segons ella, viuen els presos del procés. "La lluita ens està unint a tots per sempre. La injustícia ja està formant part del nostre imaginari col·lectiu [...]. Tenim passats molt diferents, però compartim anhels de futur", ha afegit.

Notícies relacionades

L'acte ha comptat amb música de Quico Pi de la Serra, a més de la intervenció de la membre de la Comissió de la Dignitat Pilar Rebaque; el jurista italià Fabio Marcelli i el periodista Oriol de Balanzó, en representació del col·lectiu En Peu de Pau.

També hi han assistit el president del grup municipal del PDECat a l'Ajuntament de Barcelona i exalcalde, Xavier Trias; el del grup municipal d'ERCAlfred Bosch, i els exdiputats de la CUP David Fernàndez i Gabriela Serra.