POLICIA MUNICIPAL DE MADRID

Una jutge investiga un xat de policies de Madrid per insults i amenaces contra Pastor i García Ferreras

"Que es mori la meuca vella ja", opinaven alguns agents sobre Manuela Carmena

Pablo Iglesias i Gabriel Rufián són altres dels apuntats en el grup de WhatsApp

ferreras

ferreras
Una jutge investiga un xat de policies de Madrid per insults i amenaces contra Pastor i García Ferreras

/

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

«La veritat és que jo me n’alegraria si patís un accident i tingués una mort agònica». «El que és terrible és que ella no estigués al despatx d’Atocha quan van matar els seus companys». «Que es mori la vella meuca ja». Són algunes de les paraules que un grup de policies municipals de Madrid dediquen a l’alcaldessa Manuela Carmena. Les van escriure –després que aquesta titllés d’«error terrible» les càrregues policials de l’1-O– en un xat de WhatsApp que ja està investigant el Jutjat d’Instrucció número 49 de la capital.

Els insults i amenaces, revelats ahir per El Diario, no es van limitar a la regidora. A les expressions «quina vella xaruga més menyspreable» o «tros de vella filla de la grandíssima» que, entre altres del mateix estil, van deixar anar per referir-se a Carmena, s’han de sumar els atacs als periodistes de La Sexta Ana Pastor i Antonio García Ferreras (també director de la cadena) i altres polítics, com el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián.

Els agents van enviar al grup unes declaracions falses de Pastor sobre els atemptats de Catalunya d’aquest estiu, cosa que va agitar mitja dotzena de policies, que van arribar a desitjar que «tant de bo sigui ella una de les víctimes la pròxima vegada, ella i l’indesitjable del seu marit» i que «tant de bo exploti La Sexta amb tots ells a dins i que aquell dia hi sigui també Pablo Iglesias i Rufián». Encara que un dels agents adverteix que es tracta d’un muntatge, se succeeixen les desqualificacions. 

Les reaccions dels afectats

La periodista ha mostrat a través de Twitter la seva «preocupació i tristesa» perquè «policies amb placa i arma» amenacin «d’aquesta manera tan terrible».

Pastor ha anunciat, a més, que presentarà una querella pels missatges, segons va informar La Sexta.

També Iglesias s’havia referit a la xarxa social a les amenaces a Carmena: «No sembla assenyat que aquells que han de garantir la seguretat de la ciutadania s’expressin així sobre l’alcaldessa de tots els madrilenys. Que s’investigui i assumeixin les responsabilitats». Per la seva part, Rufián va llançar una pregunta al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, en un missatge al qual va adjuntar fragments de les converses del xat: «¿Què fem amb això?».

L’Ajuntament de Madrid esperarà una decisió judicial sobre això abans de prendre possibles mesures contra els agents que hagin llançat aquests assumptes i amenaces. Fonts municipals han precisat que aquesta mena de missatges són «terribles» i que preocupa enormement «que un agent pugui estar enarborant un discurs d’odi, quan la seva funció és la de protegir a tothom, independentment del seu origen, la seva ètnia, ideologia, etcètera».

Denúncia d'un exmembre 

Els policies ataquen també immigrants i sindicalistes. De fet, va ser un delegat sindical de CCOO, integrant d’aquest xat, el que els va retreure allà els seus comportaments. A partir de llavors, va començar a rebre insults i amenaces continuades i va ser expulsat del grup. Per tot això, va interposar la setmana passada una denúncia i divendres la va ratificar davant el jutjat de Josefa Bustos.

El portaveu de CCOO a la policia municipal de Madrid, Emiliano Herrero, va donar suport al seu company perquè entén que el que han dit algunes persones en aquest xat pot ser constitutiu de delictes d’amenaces i injúries, i apunta també a casos d’apologia del feixisme i  xenofòbia, ja que presumptament també hi havia missatges en aquest sentit.

Notícies relacionades

No obstant, va recordar que els autors són un grup «molt minoritari» dins del cos local, amb «unes característiques que s’han de depurar». «La plantilla en general és molt professional, ben formada i amb uns valors democràtics importants. El que és més greu és que siguin agents municipals, que es dediquen a protegir els drets dels ciutadans, els que hagin fet això», va concloure.

El xat, format per unes 150 persones, va néixer fa dos anys per tractar l’assumpte del torn de nit, però els agents assenyalats, apunta el delegat sindical, «van degenerar el seu contingut».