MINISTERI PÚBLIC

El fiscal Navajas relleva Maza, que serà repatriat aquest dilluns des de Buenos Aires

El ministre Zoido adverteix que no hi haurà "impunitat" per als que insultin el mort

zentauroepp40746264 madrid 30 10 2017 politica declaracion del  fiscal general d171030130232

zentauroepp40746264 madrid 30 10 2017 politica declaracion del fiscal general d171030130232 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les restes mortals del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, seran repatriats en un vol regular des de l'Argentina aquest dilluns i arribaran a Espanya a dimarts a la matinada. El càrrec del finat serà ocupat de forma provisional pel tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, segons estableix la llei. El nomenament del seu substitut definitiu es demorarà almenys unes dues o tres setmanes a causa dels tràmits a què obliga la normativa.

Maza, de 66 anys, va morir aquest dissabte de forma sobtada per un procés infecciós renal agut agreujat per una patologia crònica, si bé no se li ha realitzat l'autòpsia. El màxim responsable del Ministeri Públic des de fa poc menys d'un any havia sigut ingressat a la Clínica Bazterrica de la capital argentina, on es trobava amb motiu de l'assemblea de l'Associació Iberoamericana de Ministeris Públics (AIAMP).

Mariano Rajoy ha enviat aquest diumenge un telegrama a la seva família -la seva dona es trobava amb ell i el seu fill i un germà han viatjat a l'Argentina- per traslladar-li el seu condol. El president ha destacat la seva "independència i serè rigor doctrinal" i ha lamentat la pèrdua d'un "extraordinari" fiscal general i un "insigne jurista i servidor públic que ha dedicat la seva vida al servei de la Justícia".

Moment difícil

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha subratllat que la seva desaparició de produeix en un moment d'"especial dificultat, un moment crític", el pitjor que ha hagut d'afrontar cap fiscal general en democràcia, "que ha sigut el desafiament en què les institucions catalanes s'han col·locat fora de la llei". Davant d'això, ha lloat, Maza va defensar l'Estat de Dret "amb fermesa" i com a element de convivència.

En la mateixa línia s'ha pronunciat l'Associació de Fiscals: "Li van tocar mals temps: hi va haver crítiques, desacords, fins i tot males formes quan es parlava d'ell, però sempre tenia la mateixa resposta: és la llei, és el dret". I el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per a qui Maza era un "un home conscient de l'enorme tresor que tenim com a espanyols, la nostra Constitució, i que va lluitar per protegir-la des de la raó, la llei i el sentit comú, perquè només des de la intel·ligència se sap que una societat no pot dilapidar el que amb tant esforç va costar conquistar: la nostra convivència i una democràcia estable, forta i solidària".

Celebracions i advertències

El paper de Maza en el conflicte català, presentant querelles per delictes de rebel·lió, sedició i malversació contra el Govern català i la taula del Parlament, ha provocat que des de certs àmbits independentistes la seva mort hagi sigut celebrat a Twitter. "Descansi en pau, Fiscal Maza, pensi que el cel és com la presó d'Estremera, a més d'un ja li agradaria tenir aquests privilegis", va escriure Bernat Castro, exassessor del diputat d'ERC Gabriel Rufián

Notícies relacionades

El dirigent de Podem Cristian Fernández, el partit del qual li ha obert un expedient d'expulsió, va il·lustrar la notícia de la seva mort amb dues copes de xampany i posteriorment va tuitejar: "Mor un repressor i no podem fer sàtira. Tornem a temps foscos". Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, va publicar el missatge "Fins mai, Maza" amb una foto cap per avall del fiscal.

També a través de la xarxa social, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha advertit que "mofar-se de la mort d'una persona és un fet mesquí, cruel i intolerable. No hi ha impunitat per als insults i l'odi en les xarxes socials". El president del PP català,  Xavier García Albiol, ha apuntat que estudiarà si hi ha base per denunciar aquest tipus de tuits.