REVELACIÓ POLÈMICA

Marta Rovira assegura que el Govern de Mariano Rajoy va amenaçar amb usar armes de foc contra la població

"La Generalitat no estava disposada a assumir un escenari de violència extrema", assegura la número dos d'ERC

Rajoy titlla de "vergonyoses" i "absolutament falses" les paraules de la dirigent republicana

Marta Rovira afirma que el Govern va amenaçar amb usar darmes de foc si seguien amb la DUI / ALBERT BERTRAN / VÍDEO : ATLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La número dos d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat aquest divendres que el Govern català no va aplicar la independència després de la declaració unilateral realitzada al Parlament el 27 d'octubre passat perquè l'Executiu de Mariano Rajoy va amenaçar d'utilitzar armes de foc contra la població a Catalunya. L'Executiu central ha negat rotundament aquestes acusacions, que ha qualificat de "mentida grollera i miserable".

"El que la Generalitat no estava disposada a fer era assumir un escenari de violència extrema amb morts al carrer que es va posar d'una manera molt contundent sobre la taula. Ens deien que hi hauria sang, que no serien pilotes de goma com l'1 d'octubre, que la cosa seria contundent", ha afirmat Rovira en declaracions a RAC-1.

La mà dreta d'Oriol Junqueras no ha especificat quins dirigents o comandaments van transmetre aquestes amenaces als mandataris catalans. S'ha limitat a explicar que van arribar de "moltes fonts diferents, contrastades i fiables". "Se'ns informava que estaven entrant armes a Catalunya i que l'Exèrcit estava venint", ha afegit.

Rovira ha fet aquesta revelació avui després que ahir, en les reunions que va mantenir a les presons d'Estremera i Alcalá-Meco amb els exconsellers en presó preventiva, aquests l'hi demanessin. "En aquell moment, jo ja vaig dir que s'havia d'explicar des del primer dia", ha afegit abans de recordar que en els debats parlamentaris, Puigdemont i altres consellers ja van parlar de "violència extrema".

Rovira també ha considerat que hi ha hagut "un excés d'autocrítica" que, a més, al seu parer, "s'ha magnificat". Els últims dies, diversos membres del Govern cessat i dels partits independentistes han admès que l'Executiu català no estava preparat per aplicar la independència i que no van calibrar bé la reacció de l'Estat i de la UE.

Reacció de la Moncloa

"Ja no hi ha qualificatiu que tingui per aplicar a aquesta afirmació. És absolutament fals. És una enorme mentida i, sobretot, és una vergonya", ha etzibat Rajoy com a resposta a les declaracions de Rovira. "És absolutament fals, iho dic jo, que soc la ministra de Defensa", l'ha secundat Dolores de Cospedal.

Notícies relacionades

La mateixa tesi han seguit el portaveu de l'Executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo. Tots dos han acusat la dirigent d'ERC de llançar "una mentida més" i han posat com a exemple les declaracions en què els sobiranistes asseguraven que la DUI "no tindria efectes econòmics" o que rebria el suport de països de la UE. "Mentida rere mentida. El que acaben de dir és una mentida grollera. No té absolutament res a veure amb la realitat. És al que ens estan acostumant aquests dirigents", ha insistit Méndez de Vigo, informa Patricia Martín.

Millo ha qualificat les paraules de Rovira de "gravíssima irresponsabilitat" i "mentida miserable". "Entenc que és una afirmació de caràcter polític i mereix resposta política, espero que hi hagi rectificació", ha afegit Millo, donant a entendre que l'Executiu de Mariano Rajoy no es planteja en aquests moments presentar cap querella. El delegat del Govern ha atribuït aquestes declaracions a la intenció dels sobiranistes "d'amagar unes conseqüències molt negatives per a Catalunya". "Més de 2.500 empreses han modificat la seu social i més de 1.000 s'han emportat la seu fiscal", ha sentenciat, informa Rafa Julve.