El Govern nega un pacte amb el PSOE sobre la Constitució

Sánchez assegura que Rajoy es va comprometre a abordar el canvi de la Carta Magna

ddca3060

ddca3060 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aliats en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, el Govern i el PSOE van donar ahir versions molt diferents sobre el contingut del seu pacte territorial. Segons els socialistes, el suport a la suspensió de competències autonòmiques, destitució de tot el Govern català i convocatòria immediata d’eleccions va tenir com a contrapartida que Mariano Rajoy es comprometés, per fi, a abordar la reforma constitucional. Des de l’Executiu central, el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va contestar que això no havia sigut així en cap cas, que Rajoy només va acceptar un simple estudi del model autonòmic. El PP consuma així el gir iniciat a mitjans d’aquesta setmana, i ara torna a estar on ha estat tradicionalment en aquesta matèria, amb els mateixos recels de sempre davant un possible canvi a la Carta Magna.

    

«Hem de ser seriosos i responsables. Si no hi ha consens suficient, serà molt difícil [iniciar canvis a la Constitució]», va dir després del Consell de Ministres Méndez de Vigo, convidant Units Podem, els partits independentistes catalans i el PNB a sumar-se al debat obert en la comissió territorial del Congrés. Dimecres, en la posada en marxa d’aquest òrgan parlamentari, que durant sis mesos estudiarà les deficiències i possibles millores del model autonòmic, els populars ja van dir que no estaven allà «amb la idea de reformar la Constitució».

    

El missatge va suposar una galleda d’aigua freda per als socialistes, que fins llavors havien presumit d’haver aconseguit moure el PP, i la sensació es va veure incrementada per les absències del partit morat i les forces sobiranistes, que no descarten sumar-se a la comissió territorial després dels comicis catalans del 21 de desembre. El PP s’agafa ara a la incompareixença d’aquestes formacions per justificar el seu escàs entusiasme davant una reforma constitucional que hauria d’abordar-se una vegada finalitzats els treballs d’aquest òrgan parlamentari. Els socialistes, en canvi, sempre han mantingut que el consens no té per què ser una condició prèvia, sinó que s’ha de forjar al mateix temps que s’encarrega la reforma constitucional.

ESPERANCES DESPRÉS DEL 21-D

El PSOE procura no traslladar decepció davant aquest gir del PP. Els socialistes creuen que es tracta d’un canvi motivat per la proximitat de les eleccions i que després del 21-D tot tornarà al seu lloc: els grups absents se sumaran a la comissió sobre el model autonòmic i els populars tornaran a obrir-se al canvi a la Constitució.

    

Pedro Sánchez va dir ahir que seguia creient en Rajoy. Almenys, en aquest apartat. «Nosaltres som un partit seriós, jo em prenc la paraula del senyor Rajoy de forma seriosa. Fins que no li senti una cosa diferent del que a mi m’ha dit, dono per bones les seves paraules. No he sentit que el president del Govern digués res, així que segueixo confiant en la seva paraula», va dir el secretari general del PSOE. Al mateix temps, Sánchez va aprofundir en la distància que el separa en matèria territorial de Rajoy i Albert Rivera, líder de Ciutadans. «El PP i Ciutadans estan tenint un discurs recentralitzador. A nosaltres no ens hi trobaran», va dir a Valladolid, on va reunir l’executiva del seu partit.

    

Notícies relacionades

Els socialistes havien demanat el dia abans la compareixença de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría perquè expliqui en la comissió de secrets oficials del Congrés, que celebra les seves sessions a porta tancada, la presumpta ingerència de Rússia i Veneçuela a favor de la independència de Catalunya.

ALLARGUES A LES CIBEREXPLICACIONS

El Govern central va donar a entendre que no era partidari que la vicepresidenta reti comptes d’un tema tan sensible en un organisme on també participen ERC i el PDECat. «Aquest tema és important, és un tema ­d’Estat, és un tema seriós. Amb les eleccions no s’hi juga, perquè algú pot estar temptat de desvirtuar-les. Apel·lo al sentit d’Estat de tots els partits perquè en aquest tema siguem cauts i prudents», va concloure Méndez de Vigo.