AL CONGRÉS

El PSOE demana que Patrimoni deixi de pagar el funcionament de la Casa del Rei

Els socialistes volen que aquestes despeses siguin assumides directament per la màxima institució de l¿Estat

undefined33666186 gra402  madrid  25 04 2016   el rey felipe vi espera la lleg171115183031

undefined33666186 gra402 madrid 25 04 2016 el rey felipe vi espera la lleg171115183031 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El PSOE sotmetrà a votació aquest dijous al Congrés una iniciativa perquè Patrimoni Nacional deixi de pagar les despeses pròpies del funcionament de la Casa del Rei de manera que siguin ateses directament per l'alta institució i que, amb aquest objectiu, s'abordin les modificacions pressupostàries i la dotació de recursos humans que resultin necessàries.

Així consta en una de les propostes de resolució registrada pel PSOE a l'informe de fiscalització del Tribunal de Comptes sobre el Consell d'Administració de Patrimoni Nacional, corresponent al 2013, que se sotmetrà a votació a la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les relacions amb el Tribunal de Comptes.

Amb la seva proposta els socialistes reprenen una idea esbossada pel mateix Tribunal de Comptes en l'esborrany del seu informe que va remetre a Patrimoni perquè hi fes les al·legacions oportunes.

Personal de confiança

En aquest avantprojecte d'informe, recollit per Europa Press, el fiscalitzador destacava la "rellevant prestació de serveis a la família reial amb recursos propis del Consell d'Administració de Patrimoni Nacional", que, segons la institució que presideix Ramón Álvarez de Miranda, "correspondria atendre pròpiament a la Casa del Rei".

El tribunal citava, entre altres coses, el personal de servei i l'administració dels béns privats. A més, assenyalava que el 31 de desembre del 2013 Patrimoni Nacional comptava amb una plantilla de 1.573 persones, en què "molts llocs de funcionaris i laborals, més la pràctica totalitat del personal eventual", eren "d'especial confiança i lliure designació" i prestaven els seus serveis majoritàriament en l'àrea restringida de la zona d'alta seguretat de les residències de la família reial al complex de la Zarzuela, així com, en menor mesura, en altres residències".

No obstant, Patrimoni va replicar que "no es correspon amb la realitat" que "una gran part" de la seva plantilla sigui "personal de confiança destinat a les residències de la família reial" i va concretar que en total, entre laborals i eventuals, al palau de la Zarzuela no hi prestaven servei més de 122 persones.

Conveni per a la gestió de béns privats

A més, Patrimoni Nacional subratllava que la prestació de serveis a la Corona "deriva, per descomptat, dels fins legals del Consell d'Administració de Patrimoni", però que, a més, aquesta també es contempla en la mateixa normativa reguladora de la Casa de Sa Majestat.

Notícies relacionades

Després d'aquestes al·legacions, a l'informe finalment aprovat el Tribunal de Comptes es limita a constatar l'existència d'una "rellevant prestació de determinats serveis a la Corona" que "no està formalment i en la seva totalitat prevista en la vigent normativa", però sense afegir que hauria de ser la Casa del Rei la que s'ocupés de pagar aquests serveis, com defensarà dijous el PSOE.

Això sí, a les seves conclusions el fiscalitzador recalca que en diverses estances gestionades per Patrimoni "s'hi custodien béns identificats pel Consell d'Administració de Patrimoni, com "béns privats de la família reial", i recomana que, donada la naturalesa privada d'aquests, "la seva custòdia i gestió haurien de ser objecte de regulació normativa o encarrilar-se si s'escau a través d'un conveni de col·laboració entre Patrimoni i la Casa del Rei".