El PSOE demana que Santamaría expliqui la ingerència estrangera a Catalunya

Els socialistes volen que la vicepresidenta comparegui a porta tancada a la comissió de secrets oficials

Rússia alerta que les acusacions sobre el seu paper en la crisi territorial "perjudiquen" les relacions amb Espanya

zentauroepp40558712 madrid 16 10 2017 comparecencia de la vicepresidenta del gob171016121549

zentauroepp40558712 madrid 16 10 2017 comparecencia de la vicepresidenta del gob171016121549 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La preocupació per les suposades ingerències de països estrangers en la situació política de Catalunya, i en especial davant les eleccions del 21 de desembre, creix al Congrés dels Diputats. Si dimecres el líder de Ciutadans, Albert Riverava preguntar al president del GovernMariano Rajoy, per aquest assumpte, aquest dijous ha sigut el PSOE qui ha registrat una iniciativa sobre el paper de Rússia i Veneçuela en la crisi territorial. Els socialistes, que no han citat cap estat en concret, han demanat la compareixença de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a la comissió de secrets oficials perquè expliqui les actuacions de l'Executiu davant les actuacions de “potències estrangeres”.

Aquest organisme parlamentari celebra les seves reunions a porta tancada. “Això dona més seguretat”, ha assenyalat la portaveu del PSOE, Margarita Robles. “Volem saber quines actuacions s'han portat a terme amb altres governs i institucions estrangeres. Això afecta no només Espanya, sinó tota la Unió Europea”, ha continuat.

Fonts parlamentàries han anunciat que els socialistes també tenen previst demanar la compareixença del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, a la comissió mixta de Seguretat Nacional.

Perfils falsos a Twitter

Notícies relacionades

El Ministeri d'Exteriors rus ha assenyalat aquest dijous que les acusacions espanyoles d'una presumpta ingerència a Catalunya perjudiquen les relacions amb Espanya, després que Rajoy assenyalés les actuacions de Rússia i Veneçuela a favor de l'independentisme a les xarxes socials. “Als comptes espanyols de Twitter sobre el tema català hi havia molts perfils falsos. Més del 50% estan registrats a Rússia, i un 30%, a Veneçuela”, va denunciar el president del Govern dilluns passat en una entrevista amb el diari alemany Handelsblatt.

"Ens agradaria que els nostres col·legues espanyols comencin a respondre sobre les seves paraules i presentin dades concretes. El menyspreu als fets objectius i l'entusiasme injustificat amb què es llancen acusacions sense proves basant-se en, entenem, fonts dubtoses, clarament no diuen res a favor de la diplomàcia espanyola. Aquests passos l'únic que aconsegueixen és perjudicar les relacions russoespanyoles”, ha assenyalat la portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakharova.